A Speedway csodái,hogy elavultnak számító motorokkal mégis extrém gyorsak!


Valljuk be őszintén a Speedway sport nem egy nézett sportágnak számít hazánkban, viszont ezzel a problémával nagyon sok kelet-európai ország küzd. Sokakat nem érdekel ez a sport sajnos, pedig nem tudják miről maradnak le. A speedway motorok mindenféle modern technika nélkül vannak felszerelve és éppen emiatt különleges ez a sportág.

A salakmotorozás nagyon szép múlttal rendelkezik és az első hivatalos világbajnokságot 1936-ban rendezték meg. A nem kimondott motoros szurkolók számára kifejezettem furcsa motoroknak számítanak ezek a gépek, mégis tökéletesen alkalmazkodnak az igényekhez.

A salakmotor rajongóknak nem kell bemutatni, hogy léghűtéses, egyhengeres, 500 köbcentiméteres motorokról van szó. A négy szelepes, karburátoros gépek, amelyeket metanollal kell táplálni, szinte szántják a salakot, ezenkívül 3 másodperc alatt 0 - 100 km / h között gyorsulnak fel...

Nincs fék, nincs befecskendezés és mégis félelmetes, amit produkálnak ezek a gépek. Ezek a motorok tökéletesen megfelelnek annak, amit elvárunk tőlük és napjainkban három motortípust használnak a versenyzők. A jól ismert cseh Jawa, az olasz (Giuseppe Marzotto) GM valamint a svájci egykori (Marcel Gerhard) versenyző GTR motorok dominálnak ebben a sportban.

Évtizedeken át adott volt a lehetőség a nagy motorgyártók számára belépni ebbe a körbe. Példaként KTM, Honda, Yamaha gyártók is bemutathassák a motorjaikat, de egyiknek sem sikerült megfelelő motort gyártania, ami megfelel a speedway rendkívüli igényeinek...

Lehet ez nem is baj, mert éppen emiatt nem hasonítható a speedway semmilyen más sportághoz. A salakmotort nem lehet egy lapra tenni a MotoGP-vel vagy éppen a motocross-szal, ahol inkább az erősebb istállók érnek el szép eredményeket. A speedwayben hatalmas szerepet játszanak a tunerek, akik hihetetlen mit hoznak ki ezekből a motorokból.

Gondoljunk csak bele, az első pár méterben gyorsabban indulnak meg, mint egy Forma 1-es autó. Ráadás még fék sincs rajta és extrém gyors gépek rövid távon.

Szeresd ezt a sportot és élvezd minden pillanatát. Ez az egyedi sport csodálatos szórakozást nyújt két órára és ha lehetőséged teszi, látogass meg minél több versenyt élőben.


3 Megjegyzések

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

  1. Aki egyszer is látott élőben salakmotor versenyt, aki szagolta a benzingőzt, az nagy eséllyel egy életre beleszeret. Látványos, gyors, kemény és rendkívül élvezetes vállfaja a motorozásnak, én gyerekkorom óta imádom. Remélem, sokan vagyunk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Metanol gőzt. :) De egyet értek.

      Törlés
    2. Én benzinnel, metanollal, de még kacsazsírral is imádom. Gyerekként láttam élőben versenyeket, örökre fertőzött lettem. Aki igazán szeretne élményt, nézze meg legalább egyszer élőben. Az egy csoda.

      Törlés

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi