Debreceni valóság


@FIM Europe
Mi az igazság?


A debreceni salakmotorpályával kapcsolatban terjedő hírek sok szurkoló körében keltettek nagy riadalmat és sokan tévhitben ringatják a többi salakmotorrajongót, ál- és tévhírekkel. 
Ezt tisztázandó a Magyar Motorsport Szövetség honlapján nyilvánosan szereplő teljes anyagot megosztjuk Önökkel. 

1. tény: A debreceni pályának lejárt az FIMEurope által két évre kiadott licence, ezért pályainspekciót tartott Marek Wojaczek.

2. tény: Marek Wojaczek 10 ponton tárt fel hiányosságokat a pálya állapotával és berendezéseivel kapcsolatban, mely hiányosságok pótlását és állapotjavításokat az április 28-i EB verseny előtt kellett elvégezni. Továbbá még három hiányosság pótlására megadott egy újabb dátumot, a június 30-i Páros EB Elődöntőt előtt négy héttel kellett volna ezeket a hiányosságokat pótolni. 

Lefordítva:
 APD-ket megfelelően kell installálni a pálya teljes hosszúságán, úgy, hogy az alsó részét 2-3 cm salak borítsa.
- A pályán a salakot úgy kell átmozgatni, hogy a palánk magassága 120 cm legyen az egyenesekben, a kanyarokban pedig ugyanolyan legyen a lejtő magassága a belső szélnél, mint a külső széleknél. 
- A lyukakat fel kell tölteni a pályán. 
- A startnál is ki kell javítani a kickboardot (csúszólemez), úgy, hogy ott is elérje a 30 centis magasságot, és ne legyen rés alul
-A hirdetőfelületeket meg kell javítani a palánk belső részén.
-Az anyagot a palánkról le kell kaparni, hogy a kickboard el tudjon csúszni ütközés esetén. 
-Plusz csatlakozók/konnektorok a bírói és a zsűriszobában. 
-A doppingtesztelő helyiséget elő kell készíteni a verseny előtt. 
-Az összes szobát, és fontosabb területet jól látható, ANGOL jelzésekkel/táblákkal ellátni. 
-Az APD háromszög elemeinél a kickboardot meg kell javítani.

2. A következőket kell megcsinálni a következő versenyre, és a FIME-t értesíteni legalább 4 héttel előtte:
-A palánk tetejét be kell fedni az egyenesekben
-Az APD gyártójától írásos jegyzőkönyv a javításokról, és a palánk megfelelő állapotban van. 
-Ha a versenybírónak bármilyen megjegyzése van a felszerelésről, épületekről, stb. azokat is ki kell javítani.


Az április 28-i verseny után Piotr Szymanski az FIMEurope Pályaverseny Bizottságának elnöke dörgedelmes emailt írt a Magyar Motorsport Szövetség részére, melyet alább olvashatnak: 



Fordítás:

„Tisztelt Címzettek,
A TRC (Pályaverseny Bizottság) nevében csalódottságomat kell kifejeznem a Debrecenben megrendezett SEC SF előkészítésével és lebonyolításával kapcsolatban.

A bizottságunk elfogadta a kérésüket, hogy előzetesen megvizsgáljuk a pályát, és az ellenőr ezt meg is tette Debrecenben.

Ezután egy hosszú listán közölte a tennivalókat, amelyeket a versenyt megelőzően kellett végrehajtani.

Majd pénteken, mindössze egy nappal a verseny előtt, a zsűrielnök és a vezetőbíró azzal szembesült, hogy ezek közül semmi nem lett elvégezve.

Ezért a klub személyzetét arra utasították, hogy legalább a legfontosabb biztonsági problémákat orvosolják, és tegyék a pályát versenyre kész állapotba.

De ez nem jelenti azt, hogy elégedettek voltak a feltételekkel. Ezzel csupán a versenyt próbálták menteni.

Továbbá a verseny szervezője nem tudott aláírt és lepecsételt biztosítási igazolást felmutatni, ami elfogadhatatlan. Ebben a témában nem tudunk elfogadni semmilyen rendellenességet, mert ezek komoly problémákat okozhatnak.

Azt szeretném kérni, hogy küldjenek egy másolatot a biztosítási dokumentumokról mihamarabb, mert csupán Nádasdi úr nyilatkozata nem elegendő.

A vezetőbírótól és a zsűrielnöktől érkező információk alapján a pálya a verseny alatt nem volt megfelelő állapotban, ezért a versenyzők nem voltak képesek azon a szinten motorozni, ahogy az egy ilyen színvonalú versenytől elvárható lett volna. Ennek legfőbb oka pedig, a megfelelő mennyiségű anyag hiánya a pályáról.

Erősen kétlem, hogy a debreceni egyesület képes lenne egy újabb FIME verseny lebonyolítására idén. Legközelebb nem nézhetünk el ilyen hiányosságokat.

Van néhány további probléma, amik a Track Inspection Reportban és a Referee’s Reportban vannak feltüntetve, mint például az APD tanúsítvány hiánya, amelyet a klubnak azonnal pótolnia kell.

Nem engedhetem, hogy a Pair SF Debrecenben kerüljön megrendezésre, ha nem kapjuk meg a megfelelő dokumentumokat és visszaigazolásokat. (A TIR-ben és a Ref Reportban felsorolt problémákra)

Kérem, biztosítsák arról a TRC-t, hogy Debrecen alkalmas a következő verseny megrendezésére megfelelő és biztonságos körülmények között, vagy ajánljanak egy másik szervezőt.

Üdvözlettel: 
Piotr Szymanski
Az FIME salakmotoros bizottságának elnöke”

Mint az a fenti e-mailből is kitűnik, Piotr Szymanski 2018. május 1-jén reggel 7 óra 30 perckor küldte el a levelét. Majd ugyanezen a napon Tabaka József a Debrecen Speedway SE elnöke 10 óra 13 perckor indoklás nélkül visszamondta a Páros EB megrendezését és egyben fia ifj. Tabaka József nevében lemondta annak szereplését a lonigói Világbajnoki kvalifikációt tekintve.
A fentiekből is kitűnik, hogy itt nem belső harcról van szó. Akik úgymond hadban állnak egymással az a debreceni klubvezetés és az FIM Európa Salakmotoros Bizottsága.

7 Megjegyzések

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

  1. Debrecen városának kötelezettsége lenne ezt a nemes hagyományt mint a salakmotor sport anyagilag jelentősebben támogatni a gyengélkedő footbal mellett.A beszedett tőméntelen helyi adók és épitményadók és parkolási dij pénzekből bőven futna erre is.

    VálaszTörlés
  2. A felsorolt dolgok csak pénz és munka kérdése lett volna. Nem akartak rá áldozni,csak kivenni belőle.Szép magyar mentalitás.

    VálaszTörlés
  3. EB: Gnieznoban alig lehetett látni a portól és ott sincs anyag a pályán. ( vagy mikor taktiáznak a pálya minőségével? pont a lengyelek?? ) Debrecenben ez a taktika. Nem hiszem el például, hogy akik ennyit melóztak a sportban a salakot nem kaparják el a palánkról.
    Szymanski úr akkor miért nem ír levelet, mikor az számtalan GP-n bukás után a "lufi" alól tépik elő az embert?

    VálaszTörlés
  4. Szilágyi "úr"!!!
    A szakágvezetés még annyira sem megy mint annak idején a motorozás!!! Végül is mit is várnánk el egy retró párttitkártól........ de azért még dörgölőzni azt nagyon tud az még megy. Akár a 70-80-s években lennénk. Szégyen az egész úgy ahogy van!!!

    VálaszTörlés
  5. Tisztelt Hölgyek és Urak ! Csak a miheztartás végett osztanám meg Önökkel, hogy a "híres" debreceni pálya már tíz ( !!!) évvel ezelőtt is komoly hiányosságokkal küzdött, csak akkor még el tudták sumákolni. Sajnos, ugye semmi sem tart örökké, ahol korrektül mennek a dolgok, ott időnként fiatalabb szakik kerülnek pozícióba, akiknek gőzük sincs, ki az a Nádasdi ? Óh, el ne felejtsem : Sike Csaba vagyok, Tisztelettel !

    VálaszTörlés
  6. A miskolci pályának "vége", gyulain háromévente egy talán kettő verseny, nagyhalászi nem a sportvezető elit kedvence, mórahalmin volt egy verseny, vasadi pályán van élet...edések ,tábor. A debreceni meg a sorsára hagyva, pedig a múltja tiszteletet érdemelne...szegény Palibácsi ha ezt mind látná. Minek ennek a sportágnak vezetés? Egy kezem sok hogy megszámoljam a magyar versenyzőket!

    VálaszTörlés
  7. Jól "rátették" Nagyhalászra ezt a BB-k szintű párost.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi