Tabaka József emelt fővel búcsúzott




A debreceni Eb-elődöntőből két-két lengyel és dán, illetve egy cseh motoros jutott továbbNem csalódtak azok, akik a munka ünnepén kivándoroltak a Gázvezeték utcai salakstadionba, ugyanis azt kapták, amit a klasszisoktól hemzsegő mezőnytől várni lehetett: színvonalas, izgalmas küzdelmet. Az egyéni Európa-bajnoki elődöntőre több mint háromezer néző gyűlt össze a helyszínen, így szépszámú nézősereg előtt szállt harcba 11 ország 16 vaspapucsosa, köztük két magyar főversenyző, Tabaka József és Magosi Norbert.
Utóbbi bemutatkozása nem sikerült túl jól, a negyedik helyen ért célba az első futamban, de ezt követően sem koronázta siker Magosi szereplését, ugyanis kétszer bukott, az utolsó lehetőségénél már starthoz sem állt, így végül mindössze egy ponttal zárta a debreceni derbit. Szintén balszerencse kísérte a tartalék, Benkő Roland motorozását, a második futamban Madsen helyett szerepelhetett, ám óriásit esett a célegyenesben. Az ifjú magyar végül megúszta zúzódásokkal, a viadal után már a saját lábán sétálgatott a depóban. Több bukás is tarkította a viadalt, ezért a másik tartalék, Tabaka Róbert többször is beugrott helyettesíteni, ám három kísérletéből egyszer sem tudta teljesíteni a négy kört.

Kitett magáért

Ennyi negatívum után térjünk át Tabaka József produkciójára, aki hajszál híján csodát tett a hazai közönség előtt.


A debreceni salakszóró az első futamában a korábbi GP-s Bjerre mögött ért célba, majd a következő etapjában futamgyőzelmet ünnepelhetett, Bjelouszov, Pavlic és Conda előtt ért célba. A 11. futamban Protasiewicz magabiztosan vezette a mezőnyt, Busch haladt a második helyen, Tabaka pedig állandó nyomás alatt tartotta a németet. De a magyar vaspapucsos annyira el volt foglalva az előzéssel, hogy nem figyelt a mögötte motorozó Milikre, aki végül elé került. Tabaka javított a 16. futamban, újra elsőként haladt át a célvonalon, Schultz és Bjerk előtt (Magosi bukott). Újjáéledt a remény, Tabaka 8 ponttal állt, ha a második helyen ér célba a 18. futamban, továbbjut a challenge-be. Zárásként a cívis salakos férfias küzdelemben alulmaradt Madsen, Jedrzejak és Nieminen ellenében, így a 10. helyet szerezte meg.
Miután szlovén versenyző nem végzett a legjobb hat között, így öt pilóta kvalifikálta magát a lendvai challenge-be. Az első hely sorsát különfutam döntötte el a két polák motoros között, Protasiewicz diadalmaskodott Jedrzejak ellen. A dobogó harmadik fokára a dán Madsen állhatott fel, de Milik és Bjerre sem szomorkodhattak, ugyanis továbbjutottak a következő fordulóba.
- Boros Norbert -

Végeredmény

1. Piotr Protasiewicz (lengyel) 14+3 pont, 2. Tomasz Jedrzejak (lengyel) 14+2, 3. Leon Madsen (dán) 11, 4. Vaclav Milik (cseh) 10, 5. Kenneth Bjerre (dán) 10 (továbbjutók), … 10. Tabaka József 8, … 14. Magosi Norbert 1.

Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi