Retro rovat 1982 Miskolci GP - A győztes második lett !


Valahogy úgy hozta a sors, hogy az 5. Miskolci Salak GP előtt hosszabb ideig beszélgettem Hajdú Zoltánnal. Megírom őszintén: alapos fejmosást kaptam, sportkrónikási munkásságomat keményen megkérdőjelezte, mondván, badarságokat írok tehetségéről, formahullámzásáról, és Adorján Zoltán is ferde szemmel nézett rám...(Surányi Péter írása)

Salaksportunk két legígéretesebb embere kicsit tán úgy érzi, hogy „pikkem van” rájuk. Nincs igazuk. Hajdú Zoltán valószínűleg meghajlott érveim súlya alatt, belátván, hogy természetesen jóindulattal viseltetem irántuk - miért is ne -, és pusztán a pályán nyújtott teljesítményük dirigálja tollamat, az el elhintett „púder” alig-alig érdekel.

Hanem Perényi Pali bácsi, az edzőjük született úr. Rosszallásának legkisebb jele nélkül, még a szokásosnál is nagyobb udvariassággal fogadott, igazi sportember, ha valaki, akkor ő tudja, mi cinkosok vagyunk, nekünk csak a sport számít, bármilyen nagy mellénnyel, felfuvalkodva is sétál a versenyző az ovális gyűrű karéján kívül.

Az egészet nem is hoztam volna szóba, ha a versenyen mutatott Hajdú-forma most nem vonszolná - Hajdú-szem¬pontból - nemes irányba tollamat. Az 5. Miskolci Salak Grand Prix igenis Hajdú Zoltán versenye volt, annyira az övé, hogy nekem ő lett a verseny győztese, jóllehet az eredménylista fejére a lengyel Proch került. De ne vágjunk ennyire a dolgok elébe.
Az eddig kétnaposra kiírt versenyt, idén először, anyagi okok miatt és izgalomkoncentráló megfontolások miatt egy naposra méretezték. A Miskolci Városi Tanács megbízásából a Borsodi Volán SK rendezte a versenyt, és ha a szokásos nagyobb kaliberű versenyzőket nem is sikerült idecsalni, azért egészen formás stáb gyűlt össze. Egyebek között itt volt az első Miskolci GP győztese, a többszörös VB-döntős lengyel Proch, a csehszlovák Spinka, az egykori „jeges” világbajnok, társával Kucerával vagy például a szuperformába lendülő NDK-s bajnok Triemer egy fenegyors szuper Jawán. És persze a teljes hazai élboly, Adorján, Berecz, Hajdú és a két Sziráczki, tartalékban Koszován és Juhász.

A hálás miskolci közönség meg is töltötte a stadiont, a rekkenő hőségben inkább lemondott a mályi tónál tölthető víkendről.
A rajtgép első fellobbanása Proch sima győzelméhez vezetett. Aztán a 2. futamban, Hajdú, Adorján azonnal és egyszerre a ringben Spinkával, és a szerényebb képességű osztrák Schatzerrel. Adorján széttépi a szalagot, kizárják, és ettől kezdve az ő eredményére már nem lehet számítani. Koszován jött be helyette. Hajdú elsöprő győzelmet arat, és Koszován, aki végig szépen versenyzett, Spinkát megveri.

A 3. futamban Sziráczki István Triemerrel és Kucerával találkozik. Sziráczki jól elrajtol, de Kucera a nyakán ülve fojtogatja. A 2. kör kanyarjába szállnak be, amikor Sziri, elöl, túlfordul. A rajta csimpaszkodó Kucera kikerüli. Triemer is egy „vezetett orsóval” eldübörög, de a legvégén - esztelenül - futó jugoszláv Horváth már nem tudja a palánkot elkerülni, hatalmasat bukik és lábát töri. Sziráczkit kizárják, Triemer győz.

Folyik a verseny, és a 13. futamra Proch és Hajdú pontveszteség nélkül áll a rajtgép mögé. Ez lehet a döntő futam. Hajdú nagyszerűen rajtol el, mögötte a kis Sziráczkival, Proch csak a 3. Sziráczki József tartja Prochot, hiszen így még ő is versenyben lehet akár az első helyért. De nem bír vele. Hajdú biztos győztesnek látszik, még másfél kör van hátra, ám nini, lobognak a piros zászlók, látszólag semmi rendellenes nem történt, és mégis lefújják a futamot. A közönség tanácstalanul fütyül, és azzal vádolja a verseny rendezőségét, hogy Miskolcon még lengyel versenyzővel szemben sem engednek debreceni versenyzőt nyerni.

Az újságíró hiúságát legyezgeti, ha a közönség név szerint szólítja a dühöngő arénából, kérve, hogy most aztán írja meg a történteket. A kérésnek megpróbálok eleget tenni, noha hálátlan feladat. Pontosan a következő történt. A vezetőbíró elrajtoltatta a mezőnyt, de a felcsapódó kapu egyik fele lent ragadt, és az csak az egyik motor kerekétől szaladt fel. A bíró egytized másodperc alatt „visszalőtte” a rajtot, vagyis meggyújtotta a piros lámpát. Csak hát ezt - mármint a lámpát - senki nem vette észre. Két dolgot lehetett volna tenni. Kegyes csalással eloltani a pirosat, és Hajdút kikiáltani győztesnek. Veszélyes, nem túl sportszerű vállalkozás ez, mert ha valamelyik versenyző, például Proch észrevette a lámpát, és csak azért lódult neki, mert félt az esetleges kegyes csalástól, ez kellemetlen következményekkel - sportszerűségünket veszélyeztető - óvással járhatott volna. A másik, ha a bíró tartja magát a rossz rajthoz és keresztülviszi akaratát. Ez történt. És noha így a lengyel versenyző nyerte a későbbiek során a versenyt, a sportszerűségi hírünk csak emelkedett a világban. Én fairplay díjat adnék a vezetőbírónak, mert a FIM versenynaptárban bejegyzett Miskolci GP nem ulibuli verseny. A pályabíróknak viszont valóban azonnal jelezniük kellett volna. (Egyébként a rajtgépnél éppen Hajdú ragadt be, és a hangosanbeszélő azonnal és többször közölte az érvénytelen rajtot, csak hát a csatazaj elnyomta.) Az ismétlésben Hajdú rajtelső helyét a beszálló rész végén eladja, és az utolsó helyre kerül. A 2. körben Sziráczki Józseffel együtt buknak. A vezetőség a kedélyek lecsillapítására borítékolja a 13. futamot, és a verseny végére teszi.

Ez az utolsó futam minden képzeletet felülmúl. Hajdú rajtol elsőnek, de a rajtkanyar-bemenőben Proch kielőzi, a kimenőben viszont teljesen Sziráczki-módon Hajdú felfedezi a cigarettapapírnyi belső rést, és átmotorozik rajta, sőt átvezeti a mögötte szaladó, formásan motorozó Sziráczki Józsefet is. Ettől kezdve Proch már egyiküket sem képes veszélyeztetni. Még fél kör van hátra, amikor Hajdú porlasztója kifordul, és az első helye a tarakírozó motor áldozatává válik.
A Miskolc város Nagydíjáért kiírt külön futam még enyhíthetné az erkölcsi győztes Hajdú fájdalmát. Jól is rajtol, de kicsit elsokallja a kanyarbeszállót, Proch elmegy, és leheletvékonyán kimerevíti a végig hajszálon függő első helyét. Az ugyancsak parádés formát mutató - a versenyben 4. helyen végzett -, Berecz Péteré a 3. Triemeré a 4. hely. A versenyt tehát Proch nyerte meg, de Hajdú volt a legjobb.


Eredmény: 1. Boleslav Proch,  PL 14 pont — 2. Hajdú Zoltán, H 13 — 3. Diethelm Triemer, DDR 11 — 4. Berecz Péter, H 11 — 5. Sziráczki József, H 11 pont.

Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi