Ivan Mauger páratlan gyűjteménye kalapács alatt

Ivan Mauger -Facebook

A legendás új-zélandi világbajnok, Ivan Mauger páratlan bajnoki gyűjteménnyel rendelkezik salakmotorversenyzői múltjából. Most ezeket az erekjéket árverésre bocsájtják Anglia legrégebbi aukciós házában, a Bonhamsnál.

Ivan Mauger egy élő legenda, a salakmotorozás legendája. Hatszoros világbajnok, háromszoros hosszúpályás világbajnok, kétszeres páros világbajnok és négyszeres csapatvilágbajnok. 1997-ben és 1981-ben ausztrál bajnok és hazája, Új-Zéland négyszeres bajnoka. Lehetne még sorolni megszerzett elismeréseit, de ebben az esetben jelen cikkünk több oldalasra duzzadna.

Mauger pályafutása 1957-ben, 18 éves korában indult Nagy Britanniában és 1986-ban, 47 esztendős korában még hazája hosszúpályás bajnoki címét is megszerezte. Ő mindent megtartott. Rengeteg salakmotort, a szerelő és utazó bőröndjeit, kupáit, érmeit, elismeréseit, programfüzeteket, jegyeket. Most, hogy ő már előrehaladott éveiben, egy gondozó otthonban él, mivel Alzheimer kórban szenved, a garázsában összegyűjtött emlékeket gondosan ládákba csomagolták, és elszállították őket az Angliában, a Bonhams aukciós háznál tartandó árverésre, melyre most vasárnap kerül sor. Így a nemzetközi salakmotoros világ ismét izgatott lett az "éllovas" Mauger miatt.

A lánya, Julie Mauger elmondta, hogy a családot rendszeresen hívták, hogy megkérdezzék mi van a sok motorral és egyéb felszereléssel. "A Bonhams nagyon izgatott" - mondta. "Azt mondták, hogy még soha nem volt a professzionális motorsportból ilyen változatos gyűjteményük." Julie így folytatta, apja büszke szülötte volt Új Zélandnak, aki még az iskoláit sem fejezte be, de egy nagy álma volt, hogy motorversenyző legyen és ezért mindent megtett, még az elvárásokon felül is. Új Zéland kissé korlátozta őt, ezért Nagy Britanniára vetette rá a szemét.

"Mindössze 17 éves volt, mikor feleségül vette 16 éves anyámat, Raye-t" mondta Julie. Ők a szó szoros értelmében még tinédzserek voltak, amikor olyan hajóra szálltak fel, mely a világ másik végére vitte őket, egy papírlappal a kezükben, melyre egy név volt felírva. Anya és apa története, igazi szerelmi történet. Anya mindig mellette állt. Apát nem a pénz vezérelte, őt a győzelem éltette. Anya pedig szerette ezt. "

A 70-es években két férfi ( George Wenn és Ray Bokelman) az USA-ból azt mondta, hogy ha Wroclawban Mauger megnyeri, sorozatban a harmadik, világbajnoki címét, akkor a jutalma egy aranyozott salakmotor lesz. Mauger megnyerte a világbajnokságot, így ígéretükhöz híven a motorját elvitték Amerikában, ahol arannyal vonták be, így született meg a "Triple Crown Special", melyet jelenleg Új Zélandon, múzeumban őriznek.
Fotó: wikipédia
Ivan Mauger 26 országban versenyzett és több mint ezer versenyt nyert meg.

A Bonhams Ausztrália igazgatója Merryn Schriever megdöbbent, mikor először látta a hihetelen gyűjtményt, melyet Mauger megőrzött és gondosan karbantartott a garázsában, akárcsak egy könytárban vagy múzeumban. " Ez a gyűjtemény egyedülálló, olyan mintha a világ összes salakmotor pályáját bemutatná."- mondta az asszony.
Az 1969-es év bajnoki trófeái/fotó: Bonhams
Mauger utoljára 1986-ban versenyzett Adelaide-ben, és nyugdíjas éveit Queenslandben töltötte családjával. A vasárnapi árverés nagyon sok rajongónak adhat egy kis szeletet Ivan Mauger hihetetlen pályafutásából.


@smh.com.au

Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi