Jason Crump - Nem értem a FIM miért így döntött!


Hosszú évek óta a cseh Mitas gumigyártó cég volt a Speedway Grand Prix hivatalos szállítója. A Mitas minden versenyzőnek olyan gumiabroncsot állított elő, amely ugyanabból a gyártósorból származott az adott versenynapra. Ennek köszönhetően mindenki egyenlő feltétellel indulhatott.

Most a török Anlas cég szállt be az idei világbajnoki sorozatba, akiknek semmi tapasztalatuk nincs a speedway világába, ráadásul eddig hallani sem lehetett róluk. Az Anlas egy olyan gumiabroncsot gyárt, ami nem való ehhez a sporthoz.

" A nagy gumiügy a háromszoros világbajnok szerint "
- Minden tiszteletem az Anlas gyáré, de sokat teszteltem Ausztráliában a JTR gumiabroncsokat, amibe a gyártó sok időt és energiát fektetett be. Meg kellett tanulniuk, mennyire nehéz erre a sportra gumikat csinálni. Emiatt sok teszt következett, kemény, durva, sáros, poros és mély pályán egyaránt. Nagyon sok gumit elhasználtunk a tesztek során és számtalan kört megtettünk a pályán. Véleményem szerint most három év után jó gumit gyártanak! Ezért lepődtem meg, hogy egy ismeretlen gumiabroncsot használnak a versenyzők most. Nem értem a FIM miért döntött így ...

"Általában a pénzről van szó"
-Ha ez így van, akkor ez a FIM szégyene -mondta Crump. Emlékezzünk vissza a 2010-ben történt kipufogó határozatra. Akkor is kötelezték a versenyzőket az akkor kitalált dobok használatára, aztán a következő évben újra változtattak. Emlékezzünk vissza 1996-ban a versenyzők már sztrájkoltak a FIM ellen és pont ebben az évben kellett mennünk egy borzalmas minőségű gumiabronccsal (Blockgumi) a GP Challengen. Nem alkothatok véleményt az Anlas gyárról, viszont meglepő hogy egy török cég kap lehetőséget annak ellenére, hogy az országukban nincs is Speedway. A 90-es években a piacon volt még a Dunlop és a Pirelli cég, de a kevés kereslet miatt hamar kiszálltak ebből a sportból. Ők más irányba csábultak el, ahol nagy nyereséggel tudnak dolgozni. A Mitas már évek óta monopol helyzetet élvez a salakmotorosok körében és meggyőződésen van arról, hogy a legjobbak a piacon.

speedweek.com


Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi