Mi az a Speedway (?)


A salakmotorok egyhengeres, négyszelepes, karburátoros, max. 500 cm3-es kb. 80-90 lőerős erőforrással rendelkeznek. A motorokon nincs fék.
Csak két gyár gyárt a világon salakmotorokat az olasz GM és a cseh JRM (korábban JAWA). Üzemanyagként csak tiszta metanol alkoholt, míg kenőanyagként ricinus bázisú olajat használnak, mely a különleges illatot eredményezi, amely a salakmotorpályák elengedhetetlen kelléke. Fogyasztásuk versenytempóban 150l/100 km. A motorok érdekessége, hogy verseny üzemmódban mindössze 60 percet üzemelnek, utána elengedhetetlen a szervizelésük

 A versenyek:


A Track Racing versenyek több fordulósorozatból állnak, 4 vagy több versenyző részvételével, ellipszis alakú, gránit-, palakő-, salak granulátum vagy ehhez hasonló, a felszórt felületű pályán (Salakmotor pálya); homok, palakő vagy hasonló felszórt anyagú pályán (Hosszúpálya); szilárd, sík, kis egyenetlenségű gyepen (Fűpálya); és minimum 10 cm vastagságú jégen (Jégmotorozás) zajlanak. Ezek a versenyek egyéni, páros vagy csapat formációban rendezhetők. Minden versenyt egy csoportban, egy bizonyos motorkerékpár típusra írnak ki.

Gumimelegítés:

A Vezetőbíró azonnal kizárhatja azt a versenyzőt, akinél észreveszi, hogy a futam startja előtt hátsó gumiabroncsát mesterségesen próbálja melegíteni. Ide értjük azt a cselekvést is, amikor a versenyző kipörgeti motorjának hátsó kerekét, úgy hogy a gumi eközben a pálya felületével vagy más tárggyal érintkezik. 

Motorkerékpárok száma:

A versenynapon minden versenyzőnek maximum 2 motorkerékpárja lehet a bokszban. Legkésőbb egy órával az esemény kezdete előtt a motoroknak a versenyző számára kijelölt bokszban kell állnia. 

Bukósisak színek:

A versenyzők minden futamban bukósisak fedő színt viselnek a starthelyüknek megfelelő színekben. Ez segíti a Vezetőbírót, a nézőket, a TV kommentátorokat stb. a versenyzők jobb megkülönböztetésében.
A bukósisak fedő színt megfelelően kell rögzíteni a bukósisakhoz. Ezt vagy ennek részét, semmilyen körülmények között nem fedheti felirat, reklám, stb.
A bukósisak fedő színek a versenyző saját felszereléséhez tartoznak. A versenyző köteles az eseményhez tartozó, a szabályzatban meghatározott, előírt bukósisak fedő színekkel rendelkezni.

Tartalék versenyző:

Ha egy főversenyző az első futamában sérül meg és a versenyorvos szerint nem képes részt venni a hátralévő futamaiban (beleértve a futamismétlést, melyből nem zárta ki a Vezetőbíró), akkor az első helyettesítő versenyző főversenyzővé válik.
Ha egy beosztott versenyző megsérül, vagy nincs abban a helyzetben, hogy részt vegyen a rákövetkező összes futamban (így abban az újrafutandó futamban sem, amelyben megsérült, de nem zárta ki a Vezetőbíró), az elkövetkezendő futamokban a helyettesítő versenyzők pótolják a fennmaradó futamok során váltva egymást. 

 

Rajt:

A motorokat járó állapotban kell tartani. A gépeket a pálya belső szélével párhuzamosan kell felsorakoztatni, oly módon, hogy az első kerék nem több mint 10 cm-re helyezkedjen el a startszalagtól.Amikor a Vezetőbíró megfelelőnek találja a versenyzők felállását, felkapcsolja a zöld lámpát, amellyel jelzi a start közelgését és a Startbíró ellép a szalagtól. Rövid szünet után, amely azonban elég ahhoz, hogy a versenyzők a szalagra koncentráljanak, a Vezetőbíró elindítja a startszalagot. 

Hibás rajt:

Hibás start! Azt a versenyzőt, aki a Vezetőbíró zöld jelzése után hagyja tovább gurulni motorkerékpárját és megérinti vagy elszakítja a startszalagot, ki kell zárni. A futamot ezután a rendeltetésszerű módon újra kell indítani.

Műszaki szabályok:

A motorok maximum 500cm3-esek lehetnek. A motorok súlya: minimum 77 kg, üres tankkal.
Bukósisak: 5-ös biztonsági kóddal kell rendelkezni. Titán alkatrész csak a blokkban használható . Kormány fesztávolsága: 70 cm és 90 között lehet.1 kamrás porlasztó, ennek a beömlő mérete maximált. A kifupogó fojtóteljesítménye lényeges, ezért csak olyan használható, ami homologizálva van. A dirt deflector (salakszórás-gátló) és láncvédő használata kötelező. Hátul 100-as elől 80-as gumi használható. Jól látható legalább 15 cm-es rajtszámmal kell rendelkezni. A motorokon nem kötelező a rajtszámot feltüntetni. A váz szabadon gyártott, nem kell kontrolálni

Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi