Férfias megjelenéssel hajt a sikerekre



 Debrecen – Az ifjú apa, Tabaka József nem tett le arról, hogy a szigetországban motorozzon. Interjú.

A szurkolók nagy örömére szombaton hazánkban is megkezdődik a salakos szezon, egy Debrecenben megrendezendő nemzetközi csapatversennyel hangolódhatunk rá a 2015-ös idényre. Ennek apropóján a Napló az egyik legmagasabban jegyzet magyar vaspapucsost, Tabaka Józsefet faggatta többek között az előkészületekről, a technikai változásokról, a versenylehetőségekről, az apaságról és a fizimiskájáról.

A visszaszámlálás megkezdődött, minden startra kész?

Tabaka József: – A motorjaim rendben, viszont a stadionban történt építkezések miatt a tervezettnél kicsit később vehettük birtokba a pályát, ezért pár edzés még rám fért volna. De a szombati versenyig gyakorolhatok, így minden rendben lesz a hét végére.

Nem akarok kötekedni, de az első két tréning nem azt mutatta, hogy rendben vannak a motorjai, lényegében több időt töltött a versenygépek mellett, mint rajtuk.

Tabaka József: – Az első edzésen a két „éles” motoromat próbáltam, s az apróbb finomításokon kívül mást nem kellett csinálni rajtuk. Ezután ültem rá arra a motorra, amiben egy új blokk van. Ez az erőforrás nagyon erős, kifejezetten tetszik, ahogy viselkedik a pályán, viszont itt sokkal több dolgot kell állítanunk, hogy minden ideális legyen.

A hét végén rendezték a Legjobb párosok elnevezésű viadalt, aminek az egyik legnagyobb vesztese a lengyel Krzysztof Kasprzak volt, aki pont nélkül zárta a viadalt. A világbajnoki ezüstérmes a megmérettetés után azt nyilatkozta, az okozta a problémát, hogy nem találták az ideális beállításokat az új kipufogóhoz. A Tabaka csapat számára jelentett gondot az új alkatrész beépítése?

Tabaka József: – Az edzéseken már az új kipufogókkal mentem, s a motorozhatóság szempontjából nem éreztem nagy változást. Az biztos, hogy ezzel az új rendszerrel nagyobb a motorfék, így könnyebben elkerülhetők lesznek a balesetveszélyes helyzetek. Fontos különbség még, hogy ezek a kipufogók halkabbak az elődjeiknél.

Szombaton rendezik az idei első magyarországi versenyt Debrecenben. Elkapta már a versenyláz?

Tabaka József: – Nem vagyok egy izgulós fajta, ráadásul annyi a dolgom, hogy mindig van, ami lekösse a figyelmemet. Éppen ezért inkább azt mondom, várom már az első versenyt, mivel a sérülésem miatt nagyon hosszú volt a holt idény a számomra.

Mit vár a Debrecen–Miskolc párviadaltól?

Tabaka József: – A startlistából kiindulva komolyan belecsapunk a lecsóba, mindenképpen jó felvezetése lesz a szezonnak. A meghívott lengyel versenyzők, Kuciapa, Baran, Lampart és Stachyra már most jó formát mutatnak, s a magyar salakosok is megmérkőzhetnek egymással. Jönnek-mennek a hírek, hogy ki milyen jól motorozik az edzéseken, most viszont itt a lehetőség a bizonyításra egy versenyen.


Az elmúlt években rendre arra panaszkodott, hogy kevés versenye van, pedig a fejlődéshez elengedhetetlen lenne minél több erőpróbán starthoz állni. Ebben a szezonban változhat a helyzet?

Tabaka József: – Egész télen tárgyalásban voltam brit csapatokkal, de különböző okok miatt a tavaszi rajtra nem tudtam szerződést kötni. Ettől függetlenül nincs kizárva, hogy visszatérek a szigetországba, továbbra is egyeztetek menedzserekkel, talán május végén, június elején létre jöhet a megállapodás. Itt, azaz a brit ligában látok reális esélyt arra, hogy versenyezzek. Annak ellenére, hogy Lengyelországban már van szerződésem, túl sok reményt nem látok arra, hogy bemutatkozzam a Lublin színeiben. A Kecskéknél rengeteg salakost felhalmoztak, ráadásul egyetlen edzésre, vagy tesztversenyre sem hívtak, így nem gondolom, hogy számolnak velem. Ellenben, ha minden magyarországi klub tartja magát a versenynaptárhoz, akkor már azzal is előrébb leszünk.


Konkrét célokat megfogalmazott az idényt illetően?

Tabaka József: – A május 1-jén megrendezendő egyéni Európa-bajnoki elődöntőre biztosan nagyon erős mezőny gyűlik majd össze, ettől függetlenül bízom abban, hogy kiharcolom a challenge-be jutást. A Grand Prix-kvalifikáción is a továbbjutás reményében állok starthoz, s bízom abban, hogy a debreceni páros Európa-bajnoki döntőben sem okozunk csalódást. Az egyéni magyar bajnokságon – 2012 után – ismét az első szeretnék lenni, s a csapatbajnokságon is aranyérmet akarok szerezni a debreceni alakulattal.

December elején apa lett, Zsófi érkezése mennyire változtatta meg? A kislánya befolyással lehet a motorozására?

Tabaka József: – Természetesen megváltozott az életemben, minden a kislányom körül forog. Jó érzés, hogy többen várnak haza a nap végén. Valamilyen szinten biztos, hogy megváltoztatott az apaszerep, de nem gondolnám, hogy eget verő lenne az alakulás. Amennyiben arra kíváncsi, hogy Zsófi miatt esetleg elvenném a gázt egy-egy rizikósabb helyzetben, akkor a válaszom egyértelműen nem! Családfő lettem, de nem gondolom, hogy ez a tény bármilyen befolyással lenne a karrieremre.

A végére egy személyes kérdés: szokatlan fizimiskával, szakállal jelent meg az edzéseken. Az új külső minek köszönhető?

Tabaka József: – Ha már apa lettem, akkor úgy is kell kinéznem, mint egy férfinak! Rájöttem, ha megborotválkozom, egy 18 éves sihedernek látszom, így inkább a szakáll mellett tettem le a voksom.

Haon.hu- Boros Norbert -

Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi