Öt éve már az égi oválon húzza Matej Ferjan

Matej Ferjan
Pontosan öt éve kaptunk egy tragikus hírt,hogy Matej Ferjant holtan találták meg gorzówi otthona előtt kocsijában.

Mindenki „Fery”-je 1994-ben tette meg első köreit a lendavai ovál pályán. Matej Ferjan Szlovéniában egymás után öt egyéni bajnoki címet szerzett 1997 és 2001 között, majd 2003-tól Magyarországon - a debreceni Simon and Wolf SC (2003-2008), a SpeedWolf Debrecen (2009-2010) és a Miskolc Speedway (2011) színeiben versenyzett. Meghatározó alakja volt a magyar salakmotorsportnak, ami vitathatatlan.
Pályája csúcsára  2000-ben ért fel, amikor kiharcolta a Grand Prix-be jutást, s így 2001-ben és 2002-ben a világ legjobbjaival versenyzett együtt .

Portálunk munkatársai 2011-ben  néhány gondolattal  búcsúztak el Matejtől,idézzük fel ezeket a sorokat.



Soha nem gondoltam volna azt, hogy Matej Ferjan ilyen hirtelen itt hagy bennünket. Nem csak a szlovén, magyar és lengyel szurkolókat, hanem az egész speedway társadalmat megdöbbentette ez a tragikus hír. Mélyen meghatódottan nézem vissza azokat az utolsó videó felvételeket melyeket múlt héten készítettem Gyulán róla, az első Magyar Bajnoki fordulón, ami sajnos Fery számára az utolsó magyarországi fellépését jelentette. Barátaimmal beszélgettünk, hogy Matejt lehetett szeretni, vagy éppen nem kedvelni, de sokunk számára bebizonyította azt, hogy bárkivel is volt bent egy futamban a végsőkig küzdött. - Varga Laci

Az eszem tudja, hogy elment közülünk Fery, de a szívem képtelen felfogni. Ő volt az a versenyző, aki színt hozott a honi salakmotorozásba. Versenyzőinknek szinte csak egy célja volt az elmúlt években ... Feryt legyőzni. Hihetetlen profi sportember volt. Vezetőbíróként elmondhatom, hogy korrekten, sportszerűen versenyzett, soha nem láttam, hogy szándékosan felborított volna valakit vagy durva szabálytalanságot követett volna el. Tökéletesen mindegy volt, hogy ki állt mellette a rajtszalagnál, történetesen egy GP menő vagy egy magyar junior, akkor is ugyanúgy teljes erőbedobással húzta négy körön át. Emlékeimben él egy 2003-as verseny, ahol egyedül kellett teljesítenie a négy kört, mert kihulltak mellőle a társak és Fery ugyanúgy húzta, mintha négyen lennének bent a futamban, nem félgázzal, mert Ő profi volt ... volt .... és ezt szörnyű kimondani. - Piroska Edit

Nehéz összerendezni a számtalan gondolatot mely ilyenkor az ember fejében kavarog. Edithez csatlakozva, én is egy versennyel kapcsolatos történettel búcsúzom Matejtől.
A helyszín; Belgium, Heusden Zolder. Időpont; 2004. június 20., ekkor rendezték a 2005-ös SGP kvalifikációs sorozat az évi második elődöntőjét.
Akkori klubvezetőjének, Simon Miklósnak köszönhetően, én is kiutazhattam a versenyre, így személyes élményt írok le.
Ismétlem; 2004! Ekkor Fery még nem volt kettős állampolgár, de már MAMS licenccel indult.
A pálya parkolójába történt megérkezésünk után, a versenyzők depói (boxai) előtt vezetett az út a stadionba. Fery aznap az 5-ös rajtszámot viselte, így mire elértük az Ő boxát, már elhaladtunk Schultz, Howe, Klingberg valamint L. Dryml és csapatai előtt. A versenyzők rajtszáma és neve alatt országuk zászlaja volt kiragasztva a boxok felett.
Fery depójához érve jött a meglepetés; A kiragasztott papír(darab)on ennyi állt. 5. Matej Ferjan és az alsó fele hiányzott az A4-es méretnek. Természetesen az üdvözlés után egyből rákérdeztünk ennek az okára. Matej mosolygósan, de kissé mérgesen válaszolt. Ő kérte a rendezőket, hogy a neve alatti szlovén zászlót cseréljék ki magyarra, de ezt nem tudták vagy nem akarták megtenni neki, így egyszerűen kettévágta a papírt és csak a rajtszámát és nevét tartalmazó felét ragasztotta vissza.
Ennyire volt Ő MAGYAR!
Nyugodj békében Matej! - Palczert Attila

Emlékeinkben mindig élni fogsz Fery!

Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi