Long Track - A legsikeresebb magyar Kócsó Antal a történelemben !


A magyar versenyzők közül Kócsó Antal számít a legsikeresebb hosszúpályás versenyzőnek és ő büszkélkedhet egy világbajnoki negyedik helyezéssel is. Mindenki Tónija először 1991-ben kapott szerepet világversenyen a Long Track egyéni világbajnokságon, ahol újoncként a világbajnoki elődöntő 15. helyét szerezte meg.

Rá egy évre 1992-ben Mühldorfban egy világbajnoki selejtezőn vett részt, ahol szenzációs eredményt ért el. A magyar salakszórónak a dobogó harmadik helyére sikerült felkapaszkodnia a svéd klasszis, Henrik Gustaffson valamint az ausztrál Shane Parker mögé. A következő fordulóra már nagyon kemény mezőny gyűlt össze és a szegedi salakosnak a 16. hellyel kellett megelégednie ...

1993. június 6-án Pfarrkirchenben kapott szerepet az egyéni világbajnoki selejtezőn, mindösszesen egyetlen ponttal maradt alul a győztes Bergével szemben. Kócsó Anti tehát a legjobb selejtező sikerével vágott neki a szezonnak. A vb selejtező utáni hétvégén 1993. június 13-án egy nemzetközi meghívásos versenyen vett részt, ami igazán jó felkészülés volt neki a vb középdöntő előtt. Itt nagyon neves mezőnyben kellett megküzdenie, többek között a szakág egyik királya, Simon Wigg †  is jelen volt ezen a derbin. Ennek a derbinek végül tizennégy elszánt hős vágott neki, a győzelmet megszerezni, ahol végül a brit Wigg bizonyult a legjobbnak. Második helyen Steve Schoefield végzett, míg a harmadik helyen Kócsó. 1993. július 4-én a híres cseh pályán, Marienska Lazneban rendezték meg a világbajnoki középdöntőt, ahol egyébként két magyar is szerepelt a startlistán.  A versenyt végül a hazai menő, Ales Dryml nyerte meg, a brit Schoefild valamint Mark Loram előtt. A versenyen Kócsó végül a hatodik helyen kvalifikálta magát a világbajnoki döntőbe, míg honfitársa Adorján Zoltán a kilencedik helyen végzett.

A világbajnoki döntőre 1993. szeptember 26-án került sor Mühldorban, ami igazán nagy próbára tett minden motorost. Ezen a döntőn az időjárás nem volt kegyes a motorosokkal szemben, hiszen az eső volt az úr.

Mi is történt ezen a döntőn.
Ezen a vasárnapon a szomorkás őszi időjárás volt a jellemző és a verseny elején a német szurkolók biztak Karl Maier biztos győzelmében. A viadalon Simon Wigg † bravúros tempót diktált végig, mintha az angolt nem érdekelte volna milyen a pálya állapota. Magabiztosságának köszönhetően a negyedik világbajnoki címét szerezte meg ezen a versenyen. Érdekességként jegyeznénk meg, hogy Kócsó a verseny ötödik futamában egyébként megtudta verni a későbbi világbajnokot is.

A német Karl Maieré lett végül az ezüst és holtversenyben két 16 pontos versenyző állt a 3.-4. helyen. Az egyik hazánk büszkesége Kócsó, a másik pedig a svájci Marcel Gerhard volt. Sajnos kettejük csatájából a svájci világbajnoki címvédő, Gerhard került ki győztesen, de ennek ellenére Kócsó Antal a megszerzett negyedik helyével a magyar történelem legnagyobb sikerét érte el ebben a szakágban. Ezen a derbin a többszörös német világbajnok Egon Müller is csak a hetedik helyen tudta befejezni versenyét, akinek egyébként ez már a tizennyolcadik egyéni világbajnoki döntője volt.

1993 World Longtrack Döntő Mühldorf futamok:
 1. Gerhard, Wigg, Shirra, Stenlund, Briggs, Riss(F/d)
 2. Schofield, Maier, Kócsó , Dannö, Screen, Berge.
 3. Dryml, Muller, Gustafsson, Loram, Fry, Diener.
 4. Maier, Briggs, Screen, Loram, Shirra, Muller.
 5. Kócsó , Wigg, Dryml, Diener, Dannö, Stenlund.
 6 .Riss, Gerhard, Schofield, Fry, Gustafsson, Berge.
 7. Gustafsson, Shirra, Muller, Schofield, Kócsó , Stenlund (F/d)
 8. Wigg, Diener, Screen, Berge, Loram, Riss e.f.
 9. Maier, Gerhard, Dannö, Fry, Briggs, Dryml.
Semi-Final:Maier, Muller, Kócsó , Shirra, Schofield, Briggs.
Semi-Final : Dryml, Wigg, Dannö, Screen, Gerhard, Gustafsson (F/d)
Döntő: Wigg, Kócsó , Schofield, Gerhard, Maier, Dryml(F/d)
Brozérem eldöntése: Run-off Gerhard, Kócsó

Egyéni világbajnokság végeredmény 
1.Simon Wigg Anglia (4,4,5,4,5) 22
2.Karl Maier Németország (4,5,5,5,1)  20
3.Marcel Gerhard Svájc (5,4,4,1,2) 16
---------------------------------------
4.Kócsó Antal Magyarország (3,5,1,3,4) 16 
5. Steve Schofield Anglia (5,3,2,1,3) 14
6.Ales Dryml Cseszlovákia (5,3,0,5,F/d) 13
7. Egon Müller Németország (4,0,3,4) 11
8. Mitch Shirra Új-Zéland (3,1,4,2) 10
9. Henrik Gustafsson Svédország (3,1,,5, F/d) 9
10. Stefan Dannö Svédország (2,1,3,3) 9
 11. Joe Screen Anglia (1,3,3,2) 9
12. Tony Briggs Új-Zéland (1,4,1,0) 6
13. Bernd Diener Németország (0,2,4) 6
14. Mark Loram Anglia (2,2,1) 5
15. Paul Fry Anglia (1,2,2) 5
16. Gerd Riss Németország (F/d 5, F/d) 5
17. Erik Stenlund Svédország (2, 0, F/d) 2
18. Philippe Bergé Franciaország (0,0,2) 2
19.. Jason Crump Ausztrália (N)
20. Andy Bössner Austria (N)

1993 vb döntő videó

Sajnos mint az tudjuk a hosszúpályás szakág is nagyon veszélyes, hiszen óriási tempóval mennek a motorosok. Mint tudjuk 1994. május 1-jén szomorú hír érkezett Németországból, ugyanis Tóni hatalmasat bukott egy nemzetközi meghívásos versenyen, ahol súlyosan megsérült. Ezzel véget is ért karrierje, amit nagyon sajnálunk ...

Büszkék vagyunk rád Tóni !

Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi