Elment a Legenda

2018. április 16-án, 78 esztendős korában elhunyt a salakmotorsport Legendája, a hatszoros egyéni világbajnok, Ivan Mauger.

Ivan Mauger 1939-ben született Új-Zélandon. Világbajnok volt 1968,69,70,72, 77 és 79-ben, de a sportban betöltött dominanciája olyan nagy volt, hogy ezek között még 1967-ben harmadik, 1971, 73-ban és 1974-ben VB második helyen zárt. Háromszoros hosszúpályás világbajnok, kétszeres páros világbajnok és négyszeres csapatvilágbajnoki címmel büszkélkedhet. Milliónyi angol bajnoki ligagyőzelemmel és meghívásos versenyek első helyének bezsebelésével büszkélkedhetett.

Visszavonulása után sem hagyta el imádott sportját, sokat tett a salakmotorsportért, mígnem sajnos elérte az Alzheimer kór, ami végül a halálát is okozta.

A speedway Peléje, sokszor emlegették így a nagyszerű versenyzőt, méltán, hiszen a 20. század leggyorsabb és legjobb versenyzőjének is megválasztották. 

Mauger 6-szor szerepelt a Guinness rekordok könyvében:

- A legtöbb egyéni világbajnoki címet nyert versenyző ( 6 speedway, 3 hosszúpálya)
- Az első olyan versenyző, aki ugyanabban az évben megnyerte a Speedway Világbajnokságot és  a Hosszúpályás Világbajnokságot is (1972)
- Ő volt az első, aki zsinórban háromszor lett világbajnok (1968, 1969, 1970)
- A legtöbb egyéni világbajnoki címmel rendelkezett (6 közös Tony Rickardssonnal)
- A legtöbb világbajnoki döntőben vett részt (52)
- A salakmotoros, a hosszúpályás, a páros és a csapatvilágbajnoki címet is bezsebelte egy évben (1971-ben).

Adorján Zoltán, a mi legendánk, így emlékszik meg Ivan Maugerről:

"Ivan Mauger már amikor elkezdtem motorozni is a példaképem volt, Sziráczki Pista után. Aztán a mentorom is lett, azáltal, hogy 1984-ben kivitt Ausztráliába, mint az egyik legtehetségesebb európai fiatal versenyzőt, Armando Castagnával együtt. Itt Ivan Mauger 30 éves jubileumi versenysorozatán vettünk részt. Elmondhatom, hogy ez abszolút nagyban hozzájárult ahhoz, hogy 1985-ben világbajnoki döntőbe kerültem. Sokat köszönhetek neki. Úgy gondolom, hogy ő a valaha élt legnagyobb salakmotorversenyző. Minden fiatalnak példaképévé válhat, ezt üzenem a fiataloknak. " - emlékezett Adorján Zoltán ma.

Részvétünk a családnak R.I.P. Ivan Mauger...
Rest in Peace Ivan Mauger. Love and condolences to his family..


Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi