Maksym Drabik nagy bajban

A 2019-es esztendő U21-es világbajnokát tavaly, a Leszno elleni Extraliga döntőjében vizsgálta a POLADA, a Lengyel Doppingellenes Szövetség. A vérében ugyan nem találtak semmiféle gyanús anyagot,

viszont az ifjú versenyző a verseny előtt pár nappal olyan dózisú intravénás infúziót kapott, ami tiltott a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) szabályai szerint. A szabályok szerint nem kórházi körülmények között, maximum 100 ml infúziót kaphat a sportoló. Természetesen kórházi kezelés esetén ez nincs megszabva.

Drabik 500 ml infúziót kapott, ami azért is tiltott, mert az esetlegesen korábban alkalmazott doppingszert/szereket ezzel a módszerrel teljesen ki lehet mosni a vérből, így az nem mutatható ki (a hematológiai profil megzavarására teljesen alkalmas módszer).

A junior világbajnoknak február közepén, végén lesz lehetősége a Polada előtti tárgyaláson nyilatkoznia az esetről, de nem valószínű, hogy bármilyen kifogást vagy tényt figyelembe vennének, hiszen az eset elég egyértelmű. Ez azért is óriási hiba volt a fiatal versenyző részéről (vagy az őt körülvevő orvosi gárda részéről), mert a tettért járó legmagasabb büntetési tétel 4 éves eltiltás, ami akár a karrierjébe is kerülhet a tehetséges lengyel versenyzőnek.

A tény azoban tény, a Betard Sparta Wroclaw versenyzője nem használt ugyan kemény doppingszert, de megsértette a doppingellenes szabályokat.

Klubja az alábbiakat nyilatkozta:
"A WTS Sparta Wrocław kijelenti, hogy tudomása van a POLADA által Maksym Drabik ellen indított eljáránakt. Hangsúlyozzuk azonban, hogy nem engedélyezett anyagokat nem fedeztek fel a versenyző szervezetében. A POLADA nem függesztette fel a versenyzőt, csak további magyarázatokat kért a versenyző doppingellenőrzés során tett nyilatkozatával kapcsolatban, amely szerint néhány nappal a verseny előtt infúziót kapott. Ezt az akciót egy kluborvos koordinálta, és a versenyző egészségi állapota diktálta.

Bejelentettük, hogy teljes együttműködést folytatunk a POLADA-val az eljárás mielőbbi befejezése érdekében."

Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi