Változás a 2025-ös SGP kvalifikációban


A 2024-es FIM SGP Challenge október 4-én, pénteken a csehországi Pardubicében lesz megrendezve, melynek tétje nagyobb lesz, mint eddig, mivel a 2025-ös FIM Speedway Grand Prix sorozatban eggyel több, mint eddig, azaz NÉGY hely lesz kiadó.

Az október első hétvégéjén megrendezésre kerülő ikonikus pardubicei Arany Sisak találkozó, - a sportág egyik leghíresebb és legrangosabb nyílt versenye - nyitónapján fogják megrendezni a FIM SGP Challenge-et,  a Speedway GP selejtezőjének utolsó fordulóját, amelyen a világ minden tájáról érkező versenyzők harcolnak a sportág legnagyobb színpadán való helyükért.

Az SGP Bizottság háromról négyre növelte a FIM SGP Challenge-en felkínált Speedway GP kvalifikációs helyek számát, így a versenyzőknek további lehetőségük nyílik arra, hogy bebiztosítsák az életükben meghatározó helyet az SGP elitjében. Ennek eredményeképpen az SGP Bizottság négy állandó szabadkártyát - az eddigi ötről csökkentve - választ ki a 2025-ös sorozatra.

A FIM SGP Challenge mindössze hat nappal, a 2024-es SGP szezon utolsó, szeptember 28-i a FIM Speedway GP of Poland - Torun viadalát követően kerül megrendezésre, ami azt jelenti, hogy a pardubicei megmérettetés lesz az utolsó lehetőség a Speedway GP világbajnokság reménységei számára, hogy lefoglalják helyüket a 2025-ös évre.

A 2024-es SGP sorozat első hat helyezettje, valamint a Speedway Európa-bajnokság győztese és a FIM SGP Challenge első négy helyezettje kvalifikálja magát a 2025-ös versenyre. A 2025-ös Speedway GP 15 versenyzőből álló felállását négy "wild card" versenyző egészíti ki.

A 2024-es SGP sorozatban ÖT új versenyző debütál a Speedway GP teljes idejű világbajnokságon. A lett Andzejs Lebedevs, a német Kai Huckenbeck és a lengyel Dominik Kubera állandó szabadkártyát kapott, míg a lengyel Szymon Wozniak és a cseh Jan Kvech a 2023-as FIM SGP Challenge-en keresztül jutott be a svédországi Gislavedből.

Phil Morris, a FIM Speedway versenyigazgatója örömmel kínál további lehetőséget a Speedway GP kvalifikációs versenyzőinek, hogy helyet foglaljanak az SGP világbajnokságon.

A következőket mondta:
"Ennek a negyedik kvalifikációs helynek a felajánlása nagyobb jelentőséget ad a kvalifikációs fordulóknak. Ha a versenyzők tudják, hogy négy hely is elérhető, az csak még jobban megnyitja a sorozatot."

"Idén öt új nevet láttunk a sorozatban. Remélhetőleg az, hogy Pardubicében egy plusz helyet kapnak, segít azoknak a versenyzőknek, akik megpróbálnak feljebb lépni a ranglétrán, és eljutni a Speedway GP-re."

"Nem könnyű feladat, a Challenge egy nagyon versenyképes találkozó. Úgy éreztük, hogy az egyik állandó vadkártyánkat elvenni és a FIM SGP Challenge-ben versenyző versenyzőknek adni, tiszteletet mutat a kvalifikációs folyamat iránt".

A FIM SGP Challenge-en májusban kezdődik a harc a helyekért. A németországi Abensberg és a Debrecen május 20-án ad otthont a kvalifikációs fordulóknak, míg az olaszországi Lonigo és a szlovákiai Zarnovica május 25-én további két kvalifikációs futamot rendez. 

A 2024-es Speedway GP-sorozat a FIM Speedway GP of Croatia versenyével indul április 27-én Donji Kraljevecben.

forrás: speedwaygp.com



Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi