SGP Cardiff - Janowski a győztes, megtört a lengyel átok!


Maciej Janowski győzelmével ért véget a 2017-es cardiffi nagydíj. A lengyel vaspapucsos sikere igazán nagy eredmény, ugyanis ő az első lengyel vaspapucsos, aki Cardiffban győzni tudott. A GP történetében Janowski egy 17 éve taró lengyel átkot küzdött ma le és ennek köszönhetően beítra magát a salak történelemkönyvbe. Második az ausztrál Jason Doyle lett, míg a harmadik Matej Zagar. A verseny nagy vesztese Bartosz Zmarzlik volt, aki a fináléban motorhiba miatt kénytelen volt kiállni az érmet érő harmadik helyről. 

A mai cardiffi Grand Prix első négy futamában láthattunk két kizárást is hibás rajt miatt. Először Piotr Pawlicki, majd ezt követően a szabadkártyás brit Cook rongyolt bele a szalagba. A legmeglepőbb fordulat viszont azt volt, amikor Greg Hancock fél kör után kiállt a harmadik helyről, de az ok sajnos egy alattomos sérülés. Greg Hancock még otthonában egy hete elesett és kificamodott a válla. Az amerikai versenyzőnek sajnos nem volt szerencséje ezen a hétvégén sem, ugyanis a pénteki edzésen ismét kiugrott a válla. Ennek ellenére megpróbálta a szombati versenyt váll allni, de kénytelen volt idő előtt feladni. Ami az első négy futamot illeti nagyon gyenge kezdést mutatott be Emil Sayfutdinov, akiről tudni kell, hogy ő volt az egyedüli versenyző, aki nem élt az edzés adta lehetőséggel. 

A második négy futam legérdekesebb pillanatai Zagar keményen mutatkozott be az ötödik futamban és így már hat ponttal várhatta a folytatást. A hatodik futamban Lindgren parádénak lehettünk szemtanúi, majd a hetedikben a világranglista vezető Doyle esett egy látványosat. A második kör zárófutamában (8.) Patryk Dudek magabiztos győzelmét láthattuk és az Emil szurkolók nagy örömére Sayfutdinov remek előzését, melyet Holder ellen mutatott be. 

A kilencedik etapban Sayfutdinov bomba startjának köszönhetően magabiztos előnyre tett szert és még ha csökkent is Woffindennel szemben, az oroszt intették le elsőként. A tizedik futam Holder rajt-cél győzelmét hozta valamint a két körig második helyen lévő Lindgren drámáját. A svéd motorja felmondta a szolgálatot, emiatt komoly pontokat veszített. Csodálatos speedwayt láthattunk a 11.futamban, ami Kildemand kitartó küzdelmének köszönhetően egy dán győzelmet láthattunk. A tizenkettedik futam Cook pillanatnyi  sikerét hozta, ugyanis körről körre veszített pozíciójából. Először Zmarzlik,majd ezt követően Zagar utasította maga mögé. 


A tizenharmadik futam Zmarzlik csodálatos futamgyőzelmét hozta valamint a sokáig második helyen tartozkodó Woffinden hibáját kihasználó Holder remek előzését mutatta be. Nagyobb izgalomra készülhettünk fel a 14.etap versenyzőit látva viszont sajnos másképp alakult. A rajtot követően ez addig remek formában lévő Zagar motorhiba miatt kénytelen volt kiállni és a félkör után Lindgrent előzte meg határozott keménységgel Janowski. A tizenötödik futamban Emil lépett el a legjobban, de félkör után vissza intették a futamot hibás start miatt. Az ismétlésben viszont egy nagyon érdekes három kört élvezhettünk végig. Hárman szinte a kés élén táncolva kerülgették egymást, melyből végül az orosz rakéta, Sayfutdinov került ki győztesen. A kör utolsó (16.) futama Doyle sikerét hozta, amit rendkívüli helyzet felismerésének köszönhet. Hamar átküzdötte magát Vaculikon, így az ausztrál zsebelhette be a három pontot.

Az alapszakasz utolsó négy köre előtt Zmarzlik és Janowski álltak a legjobban. A mezőnyben viszont a sok keresztbe verésnek köszönhetően még sokan reménykedhettek a legjobb nyolcba kerülni. A 17.etap rajtja után Doyle annyira gyors volt, hogy egy szempillantás alatt körbe motorozta vetélytársait és előnyét a célig folyamatosan növelni tudta. A tizennyolcadik futamban Emil szinte a semmiből jött és a hátrányát egy pillanat alatt hatalmas előnnyé faragta át. Az orosz a második körben hibázott egy hatalmasat, de ezt is annyira szépen korrigálta, hogy nem billent ki a ritmusból. Könyökcsatával kezdődött a 19.etap, amit Kildemand és Holder mutatott be és a dán jött ki ebből a csatából győztesen. Az alapverseny utolsó futamában a cardiffi közönség Iversen győzelmének tapsolhatott a leintés után.

A legjobb nyolcba nem sikerült kilenc ponttal bemotoroznia magát Tai Woffindennek, aki így az alapszakasz után búcsúzni kényszerült a brit szurkolóktól. Az első elődöntő Zmarzlik magabiztos győzelmét hozta, mögötte Doyle érkezett célba, így ők bemotorozták magukat a fináléba.

A második elődöntő futamot hamar vissza intették, ugyanis a lengyel Janowski villámstartját a bíró hamar vissza intette. Az ismétlést követően Janoswki bravúros startot produkált és meg is tudta nyerni a futamot. Mögötte a második helyért Zagar keményen megdolgozott és Holdert taszította maga mögé, ennek köszönhetően a szlovén is a fináléba került.

A fináléban az est négy legjobbja küzdött meg egymással. Doyle repülő rajtját követően azonnal vissza intették a futamot és új rajt következett. Janowski jött el legjobban a félkört követően és Doyle követte őt. Harmadik Zmrzlik, negyedik Zagar volt. Három körig ez volt a felállás viszont Zmarzlik motorja nem bírta tovább, így a lengyel sztár nem tudta megtartani bronzérmes helyét. Zagar így a mai napon a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Végeredmény 2017 Cardiff SGP 6.forduló 
1. Maciej Janowski (3,3,1,3,1,3,3) 17
2. Jason Doyle (1,F,2,3,3,2,2) 13
3. Matej Zagar (3,3,2, R, 1,2,1) 12
4 Bartosz Zmarzlik (3,2,3,3,2,3, R) 16
5. Emil Sayfutdinov (0,2,3,3 , 3,0) 11
6 Peter Kildemand (1,1,3,2,3,0) 10
7. Patryk Dudek (1,3,2,1,2,1) 10
8. Chris Holder (1,1,3,2,2,1) 10
9. Tai Woffinden (3,2,2,1,1) 9
10. Niels Kristian Iversen (2,2,0,0,3) 7
11. Fredrik Lindgren (2, 3, R, 2,0) 7
12. Antonio Lindbäck (2,1,1,1,2) 7
13 Matej Vaculik (0,0,1,2,1) 4
14. Josh Bates (2,0, 0) 2
15. Craig Cook (T, 1,1,0,0) 2
16. Piotr Pawlicki (T, 0,0,1,0) 1
17. Greg Hancock (R) 0 - feladta a versenyt
18. Adam Ellis (0,0) 0

FUTAMRÓL-FUTAMRA:
1. T. Woffinden, F. Lindgren, P. Kildemand, G. Hancock (R) 
2. A. Ellis, B. Zmarzlik, A. Lindbäck, P. Dudek 
3 . J. Bates, M. Janowski, Ch. Holder, M. Vaculik 
4. M. Zagar-NK Iversen, J. Doyle, E. Sayfutdinov  
5. M. Zagar, T. Woffinden, A. Lindbäck, M. Vaculik 
6. F. Lindgren, NK Iversen, C. Cook P. Pawlicki 
7. M. Janowski, B. Zmarzlik, P. Kildemand, J. Doyle(F)
8. P. Dudek, E. Sayfutdinov , Ch. Holder, A. Ellis 
9. E. Sayfutdinov , T. Woffinden, M. Janowski, P. Pawlicki 
10. Ch. Holder, J. Doyle, A. Lindbäck, F. Lindgren (R) 
11. P. Kildemand, P. Dudek, M. Vaculik NK Iversen 
12. B. Zmarzlik, M. Zagar, C. Cook, J. Bates 
13 . B. Zmarzlik, Ch. Holder, T. Woffinden NK Iversen 
14. M. Janowski, F. Lindgren, P. Dudek, M. Zagar (R) 
15. E. Sayfutdinov , P. Kildemand, A. Lindbäck, C. Cook 
16. J. Doyle M. Vaculik, P. Pawlicki, G. Hancock 
17. J. Doyle, P. Dudek, T. Woffinden, C. Cook 
18. E. Sayfutdinov , B. Zmarzlik, M. Vaculik, F. Lindgren 
19. P. Kildemand, Ch. Holder, M. Zagar, P. Pawlicki 
20. A NK Iversen, A. Lindbaeck, M. Janowski, J. Bates 

Elődöntő I:
21. B. Zmarzlik, J. Doyle, P. Dudek, P. Kildemand

Elődöntő II:
22. M. Janowski, M. Zagar, Ch. Holder E. Sayfutdinov 

döntő:
23. M. Janowski J. Doyle, M. Zagar, B. Zmarzlik (R)




Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi