GP selejtezők - Nagy változás a világbajnokságon


A FIM megszüntette a szabad-kártyákat, emiatt nagy változás lesz a GP kvalifikációs sorozatban. A módosítás a Grand Prix Challenge selejtező köreire érvényes. Eddig megszoktattuk, hogy a Grand Prix Challenge versenyen a FIM három szabad-kártyás versenyzőt jelölt ki ,plusz a rendező jogán egy indulhatott, így alakult ki a Challenge mezőnye.

Jövőre viszont ez teljesen meg fog változni, ugyanis a selejtező körökből fogják kiharcolni a továbbjutást a Challengebe, plusz a rendező jogán indulhat egy motoros. A szabályok megváltozása miatt a jövő évi első három selejtezőből (Glasgow, Zsarnóca, Lamonthe-Larrendon) 4-4-4 motoros fog majd bekerülni a Challengbe. Az abensbergi utolsó selejtező állomásról viszont 3 vagy 4. Ennek az oka az, hogy ezen a fordulón indul Horvátország egyetlen jelöltje és ha egyenes ágon sikerül neki a továbbjutás akkor négyen viszont ha nem tud továbbjutni, akkor csak hárman kerülnek a goricani Challenge viadalba. 

Érdekesség, hogy a Challenge versenyen a tartalék versenyzők is a selejtező kör legjobb két ötödik helyezettje lesz majd. Igy biztosak lehetünk abban, hogy a legjobbak fognak  harcolni a legjobb három helyért a Grand Prixba kerülésért.

Emlékezzünk vissza az idei Challengebe négy motoros Vacláv Milík, Robert Lambert, Martin Smolinski valamint Piotr Pawlicki indulhattak szabadkártyásként. Egyikőjüknek sem sikerült egyenes ágon bejutniuk, így csak a FIM jóvoltából vehettek részt.

Nagy kudarc volt viszont egyikőjük sem volt olyan formában, hogy a Grand Prixba bekerüljön.

A következő szezonban Goricanban lesz a Challenge viadal, így a horvátok egyetlen motorosa Jurica Pavlic biztos tagja lehet majd ennek a rendezvénynek. Ebben a helyzetben Pavlic a selejtezőben nem vehet részt, ugyanis biztos tagja lesz majd a legjobb 16 motorosnak. Viszont egy kérdés még nyitottnak tűnik, ugyanis a horvátoknak van egy helyük a selejtezőn az abensbergi ágon. Tudomásunk szerint egyetlen versenyzővel rendelkezik eddig Horvátország, emiatt még valami megoldást kell majd találniuk. Azt viszont még nem lehet tudni, hogyan fogják ezt megoldani a horvátok ...

Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi