Retro Rovat- Speedway Champions Cup a legnagyobbak csatája volt anno.A legnagyobb sikereket Adorján érte el


Bizonyára még sokan emlékeznek olvasóink közül is egy igazán neves sorozatra,melynek The Speedway Champions Cup,vagyis A Speedway bajnokok kupája.Ez a sorozat egészen pontosan 1986-ban indult el.Erre bajnoki formára minden évben egy alkalommal került sor,melyen 16 ország egyéni bajnokai csaptak össze,hogy eldöntsék ki lesz a bajnokok-bajnoka. Akkoriban sokan úgy emlegették ennek a versenynek a jelentőségét,mint egy kis világbajnoki döntő.

Az első helyszín az akkori Cseszlovákia (1986) volt,mégpedig a legendás pardubicei stadion,ahol a magyar színeket Adorján Zoltán képviselte.Az akkori fiatal bajnokunk pedig nem tántorodott vissza ezen a rangos viadalon,és a hetedik helyen zárta versenyét..Itt a svéd Erik Stenlund lett a győztes az orosz Viktor Kuznyetzov,valamint Antonin Kasper jr. előtt .

Az 1987-es esztendő igazi kuriózumnak számít a magyar salakmotorozás történetében ,ugyanis ekkor Miskolc volt ennek a remek versenynek a házigazdája.Biztosan sokan emlékeznek még erre a versenyre,mintha tegnap történt volna.Az időjárás ellenére egy fantasztikus,izgalmakkal teli derbinek lehetünk szemtanúi,amit végül Adorján Zoltán nyert meg!Második helyen az olasz Armando Castagna végzett,míg a dobogó harmadik fokára angol Neil Evitts állhatott fel.Ezen a derbin jelen volt több világbajnoki döntős is (Antonin Kasper jr.Gerd Riss,Per Jonsson,és annak ellenére,hogy Adorján nem tudott pontot szerezni az első futamában,mégis külön-futamban győzni tudott . A mezőnyben pedig olyan sztár is jelen volt mint példaként a svéd Per Jonsson,aki ebben az évben ötödik helyen végzett a világbajnoki döntőben.

1988-ban az akkori Jugoszlávia volt a rendező ország a helyszín pedig Krsko.Ebben az évben a svéd Per Jonsson lett a bajnokok bajnoka,második helyen a németek nagy sztárja Gerd Riss végzett,míg a harmadik helyen nagy örömünkre Adorján Zoltán . Zolly sajnos itt külön-futamot vívott a második helyért,de a német vetélytársa legyőzte őt,így a bronz koszorú jutott neki. 

1989-ben Ausztria volt a házigazda Natschbach-Loipersbach .Itt a dán Jan.O.Pedersen sikerével ért véget a verseny második helyen az új-zélandi Mitch Shirra ,míg a harmadikon a finn legenda Kai Niemi végzett.Ezen a fordulón nem sikerült Adorjánnak a dobogó,ugyanis csak az összetett hetedik helyen végzett.Ennek ellenére viszont nem volt bánkódásra oka,ugyanis óriási sztárok végeztek előtte,mint az amerikai Sam Ermolenko,vagy éppen az angol speedway ikon Simon Wigg.

1990-ben az olaszországi Lonigo volt a rendező klub,és itt a dán speedway professzor Hans Nielsen lett a bajnok,aki  külön-futamban győzte le az első helyért Adorján Zoltánt.Mindketten az alapszakasz után 14-14 ponttal álltak,de kettejük csatájában végül Nielsen került ki győztesen a mindent eldöntő futamban.Pedig a verseny 16.futamában ahol az addigi legjobb három találkozott  Adorján érkezett be elsőként a célvonalon Hans Nielsen,és az angol Simon Cross előtt. A végeredmény tehát 1.hely Hans Nielsen 14+3 ,2.hely Adorján Zoltán 14+2.pont ,3.hely Simon Cross 12.pont.

1991-ben Norvégiában Elgane volt a sztárok összecsapása,ahol a hazaiak nagy örömére Norvégia minden idők legjobb salakosa Lars Gunnestad került ki győztesen.Második helyen végzett Antonin Kasper jr.míg a harmadik hely a dán ikon Hans Nielsen végzett.Nem sikerült dobogóra kerülnie ezen a megmérettetésen a svéd Tony Rickardssonnak sem Ebben az évben Hajdú Zoltán képviselte bajnokként hazánkat,és az összetett hetedik helyen végzett. 

1992-ben Rovno volt a házigazda a dán Gerd Handberg lett a bajnok.Második helyen Adorján Zotán végzett,míg a harmadik hely Peter Karlsson végzett.Nagy meglepetésre az ez évi világbajnok Gary Havelock csak az összetett hetedik helyen zárta napját. 

A sorozat utolsó éve 1993-ban volt a finnországi Tampereben.Itt a lengyel Tomasz Gollob lett a győztes,az ausztrál Leigh Adams ,és Armando Castagna előtt.A magyar színeket Petrikovics József képviselte,aki megszerzett hét pontjával a 11.helyen végzett. 

Sajnos ez a sorozat 1993-ban véget ért pedig izgalmas versenyeket hozott.Azt is kijelenthetjük,hogy ebben a bajnokok kupájában Adorján Zoltán a legsikeresebb versenyzőnek számít,hiszen két évet kivéve szinte minden évben ott tudott lenni,és emellett a dobogón is több alkalommal szerepelt. 

Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi