Legendák csarnoka 1.rész - Bruce Penhall


A legendás amerikai versenyző Bruce Penhall speedway pályafutása során két alkalommal lett egyéni világbajnok,egészen pontosan 1981-1982-ben. Salakmotoros pályafutását 16-évesen kezdte el 1973-ban tizenhat évesen .Sajnos nagyon fiatal volt amikor szüleit egy repülő balesetben veszítette el,ekkor még csak tizennyolc éves volt,de ő ennek ellenére erős maradt,és egy hatalmas karriert futott be.Egészen pontosan 1976-ban kapott egy óriási lehetőséget amikor már az amerikai válogatottban részt vehetett a Barry Briggs által szervezett izraeli turnén. Bruce már ekkor letette névjegyét,és nagyon remekül megállta helyét az igen rangos mezőnyben.

1977-ben részt vehetett az ausztrál,és új-zélandi nyílt bajnokságban is.Európai karrierje 1978-ban kezdődött amikor Angliába kötött szerződést a Cradley Heath csapatával.Erre azért volt szükség,mert Amerikában is rövid pályák vannak többségében és Bruce célja az volt,hogy a világ legjobb versenyzője legyen. 

Miért is volt szükség Angliára 

Eljött az életében az a pont amikor tudta,ha ezt a lépést nem teszi meg akkor a törekvéreinek ellenére irreális esély lett volna tovább fejlődni.Anglia volt akkoriban a speedway világ vezető országa fejlődés szempontjából,és így a Cradley Heath -ban megtalálta a helyét és számításait. Remek barátokra tett szert ,és nagyon fiatalként elkezdődött a karrierjében egy óriási fejlődés. 1979-ben érte el első komoly sikerét,amikor a Master of Speedway versenysorozatot megnyerte Európában. 

1981.első vb győzelme 

Világbajnoki sikerek egészen az elejétől.

Bruce Penhall először 1980-ban debütált a világbajnokságon ,ahol már első szezonjában az ötödik helyet szerezte meg.Ezzel már bebizonyította a világnak és egyben saját magának is,hogy van keresnie valója ebben a sportban.1981-ben a Wembley Stadionban 92500 néző volt kíváncsi a világbajnoki döntőre,és Penhall itt ezen a londoni döntőn felért karrierje csúcsára .

Tömött lelátó,óriási verseny,és végül egy álom győzelem.Életem legszebb estéje volt ez. A verseny előtt leginkább Ole Olsentől, Michael Leetől, Peter Collinstól és Dave Jessuptól féltem. Ebben a négy versenyzőben éreztem a legnagyobb fenyegetést.-mondta Penhall


Bruce ekkor nem csak magának ért el óriási sikert,hanem az amerikai speedway sportnak is,ugyanis legutóbb a Wembley Stadionban 1937-ben Jack Milne tudott világbajnok lenni.Penhall első sikerét egyébként Jack Milne is élőben nézte végig,és így ez még kellemesebb érzés volt az újdonsült bajnok számára.Egy évvel később (1982) Los Angelesben rendezték meg a vb döntőt,ahová Penhall címvédőként érkezett.A versenyen volt egy spró incidens ami Kenny Catrerrel történt,de ennek ellenére Bruce ünnepelhette hazai közönség előtt második világbajnoki címét. 

Nagy siker volt,mert ahová címvédőként érkezel mindig nehéz,és mindenki téged akar megverni.Ez nem a mostani Grand Prix sorozat,ha hibázol akkor a következő versenyen javíthatsz.Az egynapos döntőben öt lehetőséged van ami mindent eldönt.Végül sikerült nyernem,és még nagyobb sikernek számít,hiszen első alkalommal rendeztek döntőt Amerikában.

A nagy sikerek után Penhall úgy döntött felhagy salakmotoros pályafutásával,és a filmezés miatt egy új karriert kezdett felépíteni Hollywoodban.

Annyit tudni kell róla,hogy Penhall már sikeres pályafutása közben is több ajánlatot kapott a filmes szakmától,és végül bele vágott ami újabb kihívásokra késztették. Annyit viszont hozzá tett több alkalommal is,hogy a speedway-t sokkal jobban élvezte mint a a filmezést.

1982.Los Angeles 

Amit sokan nem tudnak róla.

Bruce Penhall két alkalommal is kapott miniszterelnöki gratulációt ami igazán nagy szónak számít.Az elsőt 1981-ben kapta Ronald Reagentől aki a speedway világbajnoki címe miatt gratulált.A másikat pedig Bill Clinton írta neki aki a motorcsónak világbajnoki címéhez gratulált. Bruce Penhall ,és egykori salakmotoros barátja Denis Sigalos úgy döntöttek megpróbálják magukat a motorcsónak versenyzés világában .Ez olyannyira jól sikerült ,hogy a két speedway legenda négy világbajnoki címet szerzett a motorcsónak világbajnokságon,ahol közel 220km/h sebességet is elérnek a csónakok.

Nem csak egyéni világbajnok volt

1981-ben páros világbajnoki címet nyert egyik legjobb barátjával Bobby Schwartzal.Majd 1982-ben egy újabb hatalmas siker következett amikor is csapat világbajnoki címet szerzett és ez volt az első amerikai győzelem a speedway történelemben .A csapattársai ezen a feledhetetlen versenyen Bobby Schwartz, Kelly Moran és Shawn Moran voltak.








motorcyclemuseum.com/po-bandzie.com.pl

Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi