Retro Rovat 1984 36. pardubicei aranysisak John Davis meglepő győzelme, Adorján remek szereplése...


Soha nem látott erősségű mezőny, az abszolút világélvonal mutatkozott be, élén az idei egyéni és kétszeres csapatvilágbajnok dán Erik Gundersennel, aki tanítómesterének, Olsennek a nyomdokain akarta folytatni annak hét pardubicei győzelmeit. Itt volt az idei világbajnokság harmadik és negyedik helyezettje, az amerikai Lance King és Shawn Moran, az 1983-as hosszú pályás világbajnok, valamint a többszörös VB-finalista, a svéd Jan Andersson, a háromszoros páros világbajnok angol Malcolm Simmons és honfitársai, a törzsvendég John Davis és az idei év felfedezettje, Kelvin Tatum. 

Színeinket Adorján Zoltán és Petrikovics József képviselte.A szombati eső miatt a selejtező csoportok első futamait vasárnapra halasztották, amikor szép, napos időben került sor a viadalra. A pálya azonban nagyon nehéz volt, ezért a második futamban „könnyű” bukások sorozatát láthattuk. Az esélyesek ambícióját ez egyáltalán nem befolyásolta, úgy hogy az első meglepetés a negyeddöntőkig váratott magára. Petrikovics a selejtezőben kiesett, bár volt egy második helyezése is. 

A legnagyobb dráma a harmadik csoportban játszódott le, ahol meglepetésre Adorján Zoltán és Kasper kivonta a forgalomból a két világsztárt, Simmonst és Anderssont. A debreceni fiú az első futamban csak ötödik, de utánta mintha kicserélték volna, megnyeri a második és harmadik menetet, ezzel Kasper, King, Simmons, Andersson és Righetto előtt csoportelsőként került az elődöntőbe! Motordefekt végzett a lengyel Jankowskival és a svéd Brannefors-szal. Két nagy meccset láttunk Stancl és Gundersen között, az eredmény 1:1 lett.

Az elődöntő első csoportjában nagy meglepetésre motorhiba miatt már az első futamban kiesett a favorit Gundersen. Ez még nem lett volna végzetes, ha megfelelő tartalékmotorja lett volna, ő azonban csak egy edzőmotort hozott magával, és mivel tiszteletben tartotta a Giuseppe Marzotto céggel kötött szerződését, visszautasította a felajánlott más gyártmányú gépeket. Morannak és Kaspernek két futam elegendő volt a döntőbe jutáshoz. Davist megbénította az idegesség, mindkétszer negyedik lett. A harmadik futamban csak hárman próbálták a továbbjutást kiharcolni. Kuznyecov mindjárt az első kanyarban bukott, és Davis, az Ondrasik felett aratott győzelmével az utolsó pillanatban biztosította helyet a döntőben.

A második csoportban Stancl és King úgyszintén már az első két futam után döntős, Adorján negyedik és ötödik helye kevésnek tűnik, de még versenyben van a döntőbe kerülésért az itteni pályán nevelkedett, újsütetű csehszlovák bajnok Drymllel és Tatummal. Fiatal versenyzőnk remek teljesítménnyel ismét futamgyőztes, így megvalósult egy álom, magyar résztvevője van a döntőnek! Eddig Szőke János volt itt a legeredményesebb az 1972. évi 11., illetve 1975-ös 12. helyével.

A kisdöntőben Karnas rakétastartja után végig meg tudta tartani vezető helyét az eredménytelenül kísérletező Dryml és Ondrasik előtt.

Megtelt tribünök várakoznak türelmetlenül az értékes trófeáért lefutandó hat körre. Az előző évek versenyei azt igazolják, hogy a hat döntőbe került versenyzőből bármelyik kinyújthatja a kezét Csehszlovákia Ananysisakjáért. A feszültségtől vibrál a levegő. Végre rajt! Davis vág az élre, Adorján a kanyarban második, de a kirobbanó nagy csatáiban a harmadik helyre szorul. Davis áttekintéssel tartja magát az élen. Stancl az utolsó előtti helyről indít támadást, a sorrend állandóan változik, csak Davis pozíciója megingathatatlan, jóllehet éppen az ő győzelmére nem tippelt senki.

 A nagyszerű verseny az utolsó méterekig rendkívül szoros. Stancl nagy hajrával szerzi meg a harmadik helyet, a magyar fiú az utolsó körökben nem tud az ideális vonalon maradni, és hatodikként ér célba. Mint utóbb elmondta: gátlás nélkül, felszabadultan versenyzett, de négy kör után úgy érezte, mintha forró víz lett volna az ereiben. Nem csoda, hogy a végére elfáradt, hiszen tíz futamot harcolt végig becsülettel.

TEMESVÁRY GYÖRGY

VÉGEREDMÉNY: 1. John Davis, GB — 2. Lance King, USA — 3.Jirí  Stancl, CS — 4. Shawn Moran, USA — 5. Antonin Kasper jr, CS — 6. Adorján Zoltán, H.

Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi