Riportok az SGP kvalifikáció előtt


 A pünkösdi verseny előtt kérdeztünk meg ismét több versenyzőt, nézzük hogy latolgatták saját esélyüket, hogy ehhez képest milyen eredménnyel zárták a viadalt?

Andzejs Lebedevs: 

Pár hete a SEC kvalifikáción itt sikerült továbbjutnod. Hogyan emlékszel vissza arra a versenyre?

 - Igen, remekül kezdtem a versenyt, de nem igazán sikerült megtalálnom a megfelelő beállításokat, illetve elkövettem pár hibát is, így a különfutamban is részt kellett vennem, hogy bejussak a SEC Challengebe. De jó tapasztalatszerzés volt, és ez segítségemre lehet a mai nap folyamán is.

Hogy látod a mai esélyeidet?

 -  Ugyanolyan esélyeim vannak, mint a többieknek. Mindenki 0 pontról indul. Minden futamomban a győzelemre fókuszálok. Remélem, a mai az én napom lesz és a verseny végén a lett himnusz fog felcsendülni. 

Igazi közönségkedvencnek számítasz itt Debrecenben. Mit gondolsz a helyi szurkolókról?

 - Igen, nem tudom miért, de mindig nagy örömmel látnak itt. Így én is hatalmas mosollyal az arcomon vonulok ki a pályára a hivatalos bemutatásra. 

Talán a stílusod miatt szeretnek annyira, hogy soha nem adod fel…

 - Lehetséges, ezt minden ember maga dönti el, hogy kinek szurkol, de nagyon boldog vagyok, hogy engem szimpatikusnak találnak. 

 A legutóbbi verseny végén igazi show-t csináltál a közönségnek. Számíthatunk tőled hasonlóra ma is?

 - Remélhetőleg. Ha a verseny végén elégedett leszek az eredménnyel, és humoros kedvemben leszek, akkor megpróbálok a közönség kedvében járni.

Jack Holder:

Az, hogy ott vagy a Grand Prix versenyeken a depóban, és a GP-feeling nem újdonság számodra, hiszen évekig ott voltál a bátyád mellett. De versenyzőként mennyire más részese lenni a VB futamoknak?

 - Igen, ez egyértelműen egy valóra vált álom, azok után, hogy a bátyámat végigkísértem az ő GP karrierje során. Néha még meg kell csípjem magam, hogy tényleg nem álmodom. Hogy most én vagyok ott, és csinálom ugyanazokat a dolgokat, amiket Chris az évek során. Nyilván elsöprő érzés ott lenni. Nagyon ideges voltam az első versenyeken, nagyon izgultam. Hiába próbáltam úgy tenni, mintha ugyanolyan verseny lenne, mint bármelyik másik, de ez életem álma volt, szóval nem olyan könnyű így tenni. De egyre jobb, és magabiztosabb vagyok.

A hétvégén először sikerült elődöntőbe kerülnöd. Milyen érzés volt?

 - Fantasztikus. Még akkor is, ha utolsó lettem az elődöntőben, ez egy nagy eredmény nekem és a csapatomnak. Már nagyon érett a dolog. Hatalmas megkönnyebbülés volt, amikor kimondták a nevem, hogy készülhetek az elődöntőre.

Első alkalommal vagy itt Debrecenben. Mit gondolsz a pályáról?

 - Teljesen rendben van, elég nagy pálya. Próbáltam nézni YouTube videókat is. Több ív is motorozható, igazi versenypálya. Egy rosszabb start után is előre lehet kerülni, de csak arra kell koncentrálni, hogy minél több pontot gyűjtsek, és hogy ott legyek a végén az élen. 

Kik lehetnek a legnagyobb ellenfeleid ma?

 - Mind a 15 versenyző, bármi megtörténhet. Mindenki jól ment az edzésen. De az edzés az csak edzés, a versenyen majd kiderül. 

Bartosz Smektala:

Ez az első versenyed Debrecenben?

 - Nem, igazából ez már a második. De legutóbb talán 7 éve voltam itt utoljára, de az már nagyon régen volt. A pálya teljesen más, mint akkor volt.

 - Hogy ment az edzés? Most jobb a pálya, vagy 7 éve? 

 - Ezt igazából a verseny után fogom megmondani. A pálya jónak tűnik, az edzésen is jól éreztem magam. Ha szerzek ma 15 pontot és győzök, akkor nagyon boldog leszek.

Hogyan látod a mai esélyeidet?

 - Mindenkin ugyanolyan esélyekkel indul. Új nap, új pálya. Én 100%-osan készen állok, szeretnék nyerni ma.

U21-es Világbajnoknak mondhatod magad, de mi kell ahhoz, hogy a felnőttek között is a legjobbak közé kerülj?

 - A GP Challenge Glasgowban lesz, ami egy rendkívül nehéz pálya. Egyáltalán nem hasonlít a debreceni vagy a többi lengyel pályához. De csak a legjobb versenyzők kerülhetnek oda. Én nyugodtan állok a dolgokhoz, jó szezonom van, a motorom is gyors, remélem ma is minden rendben lesz.

Michael Jepsen Jensen:

Pár hete a SEC-kvalifikációs versenyen egy rossz kezdés után sikerült innen továbbjutnod. Hogyan látod a mai esélyeidet?

 - Ugyanolyan esélyeim vannak, mint a többieknek. A múltkori versenyen az első 4 futamban a rajtszalag nem megfelelően volt beállítva, és elég szerencsétlen voltam, hogy azon a rajthelyen voltam, ahol ez engem hátráltatott, így sajnos 0 ponttal kezdtem a versenyt. Aztán szerencsére sikerült továbbjutnom, szóval remélhetőleg ma minden rendben lesz a rajtgéppel, és akkor lesz 5 futamom, hogy összegyűjtsem a továbbjutáshoz szükséges pontokat.

Mit gondolsz, kik lehetnek ma a legnagyobb ellenfeleid?

 - Nem tudom, nem igazán gondolok a többiekre. Csak arra kell koncentrálnom, hogy minél több pontot szerezzek, ugyanez a feladata a többi versenyzőnek is.

Csupán érdekességként, tudnál mesélni a beceneved eredetéről? Honnan jött a Liglad név, és mit jelent?

 - Igazából ez onnan jött, hogy édesapám nyitni akart egy bárt, és nem tudta, hogyan nevezze el. Dánul a Liglad azt jelenti, hogy „nem érdekel”, de nem szó szerint, nem egy negatív kifejezés, inkább úgy lehetne lefordítani, hogy ha valaki kérdezi, hogy melyik étterembe menjünk, akkor mindig van valaki, aki bemondja, hogy „liglad”, magyarul mindegy.

Erik Riss:

Ez lesz az első versenyed Debrecenben? Illetve édesapád mesélt neked az ő saját  debreceni emlékeiről? Hiszen ő számtalanszor volt korábban Magyarországon, és nagy csatákat vívott a magyarokkal. 

 - Igen,  ez lesz itt az első versenyem. Persze mesélt róla, de sajnos nekem nincsenek emlékeim arról, hogy én is itt lettem volna vele gyerekként. Lehet, hogy akkor még meg sem születtem. 

Korábban rendkívül sikeres voltál a hosszúpályán, hiszen 2-szeres Világbajnok vagy. A longtrack vagy a speedway áll közelebb a szívedhez?

  - Egyértelműen a speedway. Régen hosszúpályán versenyeztem, az volt a prioritás, egyfajta családi hagyomány, mivel édesapám a legsikeresebb longtrack versenyző. Szóval amikor elkezdtem versenyezni, akkor a longtrack állt hozzám közelebb, viszont 2017-ben abbahagytam, és csak a speedwayre koncentrálok. Számomra izgalmasabb, népszerűbb sport is, és több benne az akció. Összességében sokkal jobban élvezem a speedwayt.

Milyen volt a mai edzés? Milyen a pálya?

 -  A pálya nagyon jó, nagyon egyenletes, jók az ívek, van egy kis dőlése is a kanyarban, remek érzés egy ilyen oválon húzni a gázt, de úgy érzem nagyon nehéz gyorsabbnak lenni, mint a többi versenyző. Nehéz versenyre számítok, de nehéz előre bármit is mondani, mert az edzésen mindig nagyon gyorsnak érzed magad. Amikor odaállunk a rajtszalaghoz, akkor majd kiderül.

Hogy látod a mai esélyeidet? Kik lehetnek a mai esélyesek?

 - Hogy őszinte legyen fogalmam nincs, hogy milyen esélyeim lehetnek. Idén nagyon szenvedek a lengyel ligában, és mivel az itteni anyag nagyon hasonló, mint ami a lengyel pályákon van, így sok jóra nem számítok. Sajnos nincs sok tapasztalatom az ilyen pályákon. Amikor az edzés után kijöttem a depóba, a szerelőim kérdezték, hogy milyen volt, azt válaszoltam, hogy fogalmam nincs. Szóval nincsenek nagy elvárásaim magammal szemben, nyilván vannak itt kiváló versenyzők a lengyel Extraligából, szóval egyértelműen ők a favoritok, de odateszem magam, és meglátjuk mi sül ki belőle. 

@Goóz Gábor


Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi