SGP: Jack Holder remekelt!



Tegnap telt ház előtt, rekordszámú magyar néző részvételével rendezték meg a 2024-es Salakmotoros GP sorozat első fordulóját a horvátországi Donji Kraljevecben. A verseny a stadion fennállásának 19. évében a 71. verseny volt.

Mindenki kíváncsian várta, hogy a Challenge-ből bejutott és a szabadkártyás versenyzők közül ki hogyan teljesít majd, de sok "veterán" versenyző okozott nagyobb csalódást a tegnap esti versenyen, mint az újak közül bárki. Elsősorban a többszörös világbajnok, Nagy Britannia eddigi legsikeresebb versenyzője Tai Woffinden mindösszesen 3 ponttal fejezte be a versenyt. A három brit versenyzőből csak Robert Lambert volt az, aki állta a sarat, hiszen a 16. futam után 11-11 ponttal vezették a mezőnyt az ausztrál Jack Holderrel. A harmadik brit, Daniel Bewley szintén a szurkói nagy csalódására 5pontot szerzett. Azt azonban el kell mondani, hogy a pálya szinte két nyomos volt, kékről és fehérről lehetett leginkább nyerni, a sárga rajthely a 23 futamból mindösszesen 5 második helyet hozott, a többi futamban csak harmadik és negyedik helyezést értek el ebből a pozícióból indulva. 

Fantasztikusan menetelt Kai Huckenbeck is, aki az alapszakasz negyedik helyéig jutott és elődöntőig menetelt, ott azonban Dominik Kubera előtt, Holder és Doyle mögött csak a harmadik helyig jutott, de ez a teljesítmény is minden dicséretet megérdemel. 

A legstabilabb versenyzést a győztes, Jack Holder produkálta, aki 12 ponttal zárta az alapszakaszt és csatlakozott a 2012-es év világbajnokához, testvéréhez Chrishez, így ők az SGP történelmének első testvérpárja, akik dobogóra állhattak egy GP fordulóban. Jack megtörte a négyszeres világbajnok Bartosz Zmarzlik 2022. április 30-a óta fennálló, kétéves megszakítás nélküli elsőségét a világbajnoki tabellán is.


Kíváncsian várjuk az SGP következő fordulóját, ahol már sprint pontokat is kapnak a versenyzők. 

Az új formátum szerint a 16 versenyzőt négyes csoportokba osztják, ők két kétperces blokkot kapnak, ahol minden csoport mind a négy versenyzője egyszerre lesz a pályán. Mind a négy csoport leggyorsabb versenyzője biztosítja helyét a sprintversenyben. A sprintverseny egy hagyományos négy körös futam lesz, ahol további világbajnoki pontokat lehet majd szerezni. Az első négy, a második három, a harmadik kettő, míg a negyedik egy ponttal növelheti SGP pontjainak összegét, illetve ebben a sorrendben kezdhetik el a versenyre való startszám választást is. Ez a formula csak a varsói illetve a cardiffi GP fordulóban lesz ebben a szezonban. 

Végeredmény, SGP 1. forduló:




Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi