Hajós Alfréd-díjas Tihanyi Sándor, salakmotor versenyző

Tihanyi Sándor – vagy ahogy salakos körökben becézik, Subi – a salakmotorsport nagy generációjának tagja. Sportszeretete, kitartása és sikerei nem csak szűkebb pátriájában tették rendkívül népszerűvé, hanem országosan is a szakma, a salakmotoros versenyzők egyik példaképévé vált.



A hazai bajnoki elsőségek és sikerek mellett nemzetközi szinten is letette névjegyét, hiszen többek között páros világbajnoki bronzéremmel, egyéni világbajnoki szerepléssel és Európa-bajnoki finalistás helyezésekkel büszkélkedhet. A páros világbajnoki bronzérem hosszú ideig az egyetlen világbajnoki medálja volt a magyar motorsportnak. 1988-ban fő versenyzőként, majd 1990-ben tartalékként lehetett részese a legjobbak küzdelmének. (Az 1990-es esztendő több okból is nagyon fontos dátum a Gázvezeték utcai stadion életében, hiszen ekkor láthatták vendégül a hajdúságiak a sportág történetének egyik legkiemelkedőbb alakját, a dán Hans Nielsent.)

Az Európa-bajnoki döntőkön 45 évesen, egyedüli magyarként szerepelt a kontinens elitjében. A leglátogatottabb hazai versenyen, a Debrecen Nagydíjon megszerzett első helyek is kiemelkedő eredmények, illetve a szlovéniai Krskóban megrendezett hagyományos derbi, a Babic-emlékverseny, ahol háromszor diadalmaskodott a Pedersen testvérek előtt, akik közül Nicki Pedersen később világbajnok lett. A jubileumi, 40. alkalommal megrendezett salakmotoros Debrecen Nagydíjon Tihanyi Sándor szintén előkelő helyen zárt. A versenyzés mellett a tehetséges fiatalok felkutatásával, nevelésével újra megmutathatja a világnak, hogy a magyar salakmotorsportnak helye van a világ speedway-térképén.

dehír.hu

Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi