Bokszzsákot püföl a salakmotoros kiválóság


Debrecen – Tabaka József életében nem szorult háttérbe a „szerelem”, de többet kell logisztikáznia. Interjú a debreceni versenyzővel. 


Új lendületet vehet Tabaka József karrierje, a debreceni salakmotoros bízik benne, hogy megállja a helyét a lengyel I. ligában szereplő Stal Rzeszówban, s ez mindenképpen nagy előrelépést jelentene a számára. A komoly kihívásra kőkemény tréningekkel készül a cívis salakszóró: december óta heti két bokszedzéssel alapoz az idényre.

Lassan tavaszodik, bizsereg már a tenyere?
Tabaka József: Már nagyon várom, hogy motorozhassam, elég volt a télből! Ráadásul idén korán kezdődik a versenyszezon, március végén már Szlovéniában és Csehországban húzzuk a gázt.
A napokban került fel az internetre egy videó, amin a prágai Marketa Stadionban szórták a salakot a cseh vaspapucsosok. Debrecenben mikor nyitják a depókaput?

Tabaka József: Az utóbbi időkben sok eső esett, ezért átázott a pálya. Ha minden jól alakul, március 20-a körül szeretnénk motoros edzéseket végezni.
Nagy hangsúlyt fektetett a fizikai felkészülésre. Hogyan jött az ötlet, hogy a Supreme Fight Team bokszedzéseit látogassák a Debrecen Speedway SE salakosai?

Tabaka József: Tavaly is Papp László irányításával készültünk, s úgy éreztem, még soha nem volt olyan jó a kondim, mint az elmúlt évben. Tizenegy éve motorozom, de tavalyig példa nélküli volt, hogy ne legyen izomlázam az első motoros edzés után. Decemberben kezdtük a téli felkészülést, heti kétszer volt bokszedzés, illetve rendszeresen futottunk.
A motoros különítmény kapott felmentést egy-egy gyakorlat alól?

Tabaka József: Ugyanazt az állóképesség-fejlesztő munkát végeztük, mint a bunyósok, csak mi nem verekedtünk. A bokszzsák püfölése és a kesztyűzés persze ment, de attól tovább „nem merészkedtünk”.
Akkor nem kell tartaniuk a szurkolóknak, hogy átpárol az ökölvívókhoz?

Tabaka József: Számomra a boksz mindig is nagyon szimpatikus volt, például imádom nézni a televízióban. Nagyon tetszik az, amit ez a sportág képvisel, viszont nem hiányzik, hogy betörjék az orrom.
Nemcsak az edzésekkel volt elfoglalva a holtidényben, hiszen sikerült szerződést kötnie a lengyel ligában szereplő Stal Rzeszów csapatával.

Tabaka József: Ezt a kontraktust nagy előrelépésnek tartom a karrierem szempontjából. A Stal egy sikeres, komoly múlttal rendelkező csapat, s az egyeztetések során a saját bőrömön tapasztaltam, hogy rendkívül profi a klubbvezetés.
A lengyel gárda nyilvánosságra hozta a keretét, s kiderült, nagy harcot kell vívnia azért, hogy csapatba kerüljön. Elég megemlítenünk, hogy a hazánkban is jól ismert Maciej Kuciapa, Dawid Lampart, Karol Baran hazai versenyzőkön túl olyan légiósokat szerződtettek, mint az angol Scott Nicholls, a dán Nicklas Porsing és Rene Bach, az argentin Nicolas Covatti, illetve honfitársa, Magosi Norbert.

Tabaka József: Mindenkit ismerek a gárdából, és csakis jókat tudok mondani róluk. Bevallom őszintén, már várom, hogy együtt edzhessünk, motorozhassunk. A szabályok értelmében mindössze három külföldi indulhat a ligaversenyeken, s ez igencsak megnehezíti a dolgom. Biztosan komoly harc lesz a csapatba kerülésért. A riválisaim nagyon jó, de nem verhetetlen ellenfelek, mindent elkövetek azért, hogy állandó lehetőséghez jussak!

Korábban több magyar vaspapucsos is versenyzett a Rzeszów alakulatában, esetleg kikéri az ő véleményüket?

Tabaka József: Adorján Zoltánnál senki sem ismeri jobban azt az ovált, Rzeszówban igazi hősként tekintenek rá. Már egyeztettem vele, hamarosan leülünk, és alaposan kifaggatom. Zoli pályafutása óta több minden változott a pályán, éppen ezért próbálok új infókat is begyűjteni. Azt már eldöntöttem, hogy két motort úgy készítünk fel, hogy Rzeszówra, illetve a lengyel ligára jó legyen.
Sokak számára úgy tűnhet, ez a lengyel ligás lehetőség az, ami felélesztheti Tabaka Józsefben azt a tüzet, ami mintha elveszett volna az elmúlt idényben.

Tabaka József: Tavaly valóban lapos szezonom volt, ráadásul a végére elfáradtam. Viszont ez a lehetőség valóban új lökést adhat a karrieremnek. Bevallom, a lengyel szerződés miatt vállaltam el a szereplést az Adria Kupában és a horvát, szlovén, magyar közös rendezésű egyéni bajnokságban, ugyanis ezek a megmérettetések a szezon elején vannak, s így hamar formába lendülhetek.
Dolgozik a családi vállalkozásban, apai teendőket is el kell látnia, ezen elfoglaltságok mellett nem kerül háttérbe a salakmotorozást?

Tabaka József: A speedway ugyanolyan fontos számomra, mint eddig volt, hiszen ebben a közegben éltem le az életem. A salakmotorozás még mindig a szerelmem! Viszont be kellett látnom, ha élhető élhetet akarok magamnak és a családomnak, akkor dolgoznom kell. Ebben a sportban rengeteg a kiadás, muszáj máshonnan is bevételre szert tennem. Amióta megszületett a kislányom, egy-egy tárgyalás során feltétel az is, hogy ne legyek hónapokat távol a szeretteimtől. Éppen ezért hanyagolom a brit ligás szereplést, hiába van szinte állandó megkeresésem a szigetországból. Ha most összejön a lengyel liga, az teljesen lefoglalna, s nem lenne lehetőségem az angol kihívásra.
Ezek szerint amatőr szinten versenyzik tovább?

Tabaka József: Ezt így nem jelenteném ki. Szerintem az, hogy dolgozom, nem megy majd a versenyzés rovására, összeegyeztethető a két dolog, csak jobban és többet kell majd logisztikáznom.
Akkor továbbra is komoly célokért küzd majd?

Tabaka József: A horvát, szlovén, magyar bajnokságban olyan riválisaim lesznek, mint a Grand Prix-s Matej Zagar, vagy éppen Jurica Pavlic, ettől függetlenül szeretnék dobogón végezni. A páros Adria Kupán még nem tudom, kivel alkotom a magyar egységet, de ha Magosi Norbi lesz a párom, akkor a győzelem reményében szállhatunk harcba. Mivel a szezon elején sok viadalom lesz, remélem az április 30-ai debreceni Európa-bajnoki elődöntőben jó eredményt érek el, s a többi világversenyen is kiteszek magamért. Ráadásul nagyon régen, 2012-ben nyertem utoljára egyéni magyar bajnokságot, s ezen mindenképpen változtatni akarok!
Az elmúlt években nemcsak versenyzője, hanem edzője is a Debrecen Speedway SE-nek. Hogy áll a debreceni utánpótlás?

Tabaka József: Páran lemorzsolódtak, de az a kilenc srác, aki maradt, az nagyon ügyes és lelkes. Mindannyian végigcsinálták a téli alapozást, s várják, hogy újra motorra ülhessenek. Szerintem jól halad a fejlődésük, idén kapnak még egy 125 köbcentis versenygépet, s hamarosan versenyen is bizonyíthatnak a legjobbak. A képzés után szinte állandó az érdeklődés, a tél folyamán többek között két lány is jelezte, hogy szívesen motorozna. Úgy érzem, jó úton járunk az utánpótlás-nevelésben.

– Boros Norbert – Haon.hu

Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi