Dominik Kubera: Mindent megteszek, aztán meglátjuk - Riportok


Mint arról beszámoltunk, tegnap rendezték meg Nagyhalászban az idei SEC kvalifikáció utolsó versenyét. A Salakmotoros Egyéni Európa Bajnokság egyre nagyobb presztizzsel bír a versenyzők körében, így várható volt a kiélezett küzdelem a továbbjutás reményében. 

Nem is bizonyítja ezt jobban, mint hogy 13 futam-újraindítás és 8 bukás borzolta a kedélyeket. A remekül előkészített pályán sok éles akciót láthattunk, parádés előzéseket és fantasztikus mentéseket. A délelőtt edzés után kérdeztünk meg néhány versenyzőt az esélyekről és a tapasztalatokról.

Dominik Kubera: 

Ez az első versenyed Magyarországon?

- Igen, ez az első versenyem Magyarországon, így Nagyhalászon is. A pálya jónak tűnik. 

Szereted az ilyen rövidebb pályákat?

- Nem mindig… Ha elég gyors vagyok, akkor természetesen. Általában azért jól megy a rövidebb pályákon a versenyzés. Az edzésen minden rendben volt, jól éreztem magam, meglátjuk mire lesz ez elég.

A mai célod egyértelműen a továbbjutás?

- Természetesen, de ez az első versenyem Nagyhalászon. Mindent megteszek, aztán meglátjuk.

Kik lehetnek ma a legnagyobb ellenfeleid?

- Az összes versenyző, mindegyikük jó versenyző,  Milík gyorsnak tűnt a pályán, de Harris, David Bellego, Matic Ivacic, Patrick Hansen is ott lehet az élmezőnyben. De én magamra koncentrálok.

A tavalyi sikeres Grand Prix szereplés után hogyan élted meg, hogy idén nem kaptál állandó helyet?

- Nem vagyok csalódott miatta, jobban szeretnék normál úton, a kvalifikációs versenyeken keresztül bejutni. De persze remek volt a tavalyi év, kipróbálhattam magam a világ legjobbjai ellen.

Chris Harris: 

Nem ez az első versenyed Magyarországon, igaz?

- Ezen a pályán az első, összességében a második. 

És mi a véleményed a pályáról?

- Jónak tűnik, jóval kisebb, mint a többi európai pálya.

Igen, de ehhez te hozzá vagy szokva…

- Persze, nagyon technikás pálya, nem lehet ész nélkül menni. De az edzésen jól éreztem magam, várom a versenyt.

Úgy tűnt, volt egy kis technikai problémád az edzésen.

- Igen, a gyújtással voltak problémák, de semmi komoly.

Hogy látod a mai esélyeidet?

- Keménynek tűnnek a srácok, senkit nem szabad leírni egy ilyen versenyen. Bárki elkaphat egy jó rajtot, bárkinek lehet 4 jó köre, szóval én csak magamra koncentrálok, megpróbálom a legjobbamat nyújtani.

Hiányzik a lengyel liga?

Persze, de a hazai versenyek miatt időben nem nagyon fér bele még több lengyel ligás verseny, de azért remélem lesz még lehetőségem ott is bizonyítani.

Patrick Hansen:

Nem ez az első versenyed ezen a pályán, igaz?

- Tavaly is itt voltam a GP kvalifikáción, nem újdonság a pálya, de bevallom nem sikerült teljesen kiismernem még. 

Mit gondolsz a pályáról?

- Mindenképpen érdekes pálya, sokkal kisebb, mint a többi, de nagyon jó állapotban van. 

Hogy látod a mai esélyeket?

- Bárki nyerhet, itt elég lehet hozzá egy jó start. Remélem jók lesznek a startjaim, és akkor sikerülhet a továbbjutás. Persze mindenki nyerni szeretne, de az elsődleges cél a továbbjutás.

- Tudnál mondani pár szót a Speedway dániai helyzetéről?

- A legnagyobb probléma a fiatalok hiánya. Amikor én voltam gyerek, akkor annyian voltunk a depóban, hogy nem fértünk el, most viszont kong az ürességtől. Nincs elég gyerek, hiányzik egy jó liga. Sajnálatos a helyzet, valahogy meg kell próbálnunk visszacsábítani az embereket a pályára.

Mi lehet az oka a fiatalok távolmaradásának?

- Amikor én gyerek voltam, nem volt mindenkinek számítógépe, ha valami érdekeset akartunk csinálni, akkor ki kellett mennünk a házból. Persze nem titok, hogy a speedway egy költséges sport, és amikor a szülők meghallják, hogy mennyibe kerül belekezdeni a versenyzésbe, akkor inkább kihátrálnak. Sajnos nálunk nem kapják meg a fiatalok azt az anyagi segítséget, mint amit a lengyel srácok.

Lasse Fredriksen:

Ez az első versenyed Magyarországon?

- Igazából egyszer már voltam itt, 2018-ban Páros EB versenyen, ugyanezen a pályán.

És mi a véleményed a pályáról?

- Jó kis pálya, egy kicsit különbözik attól, amin általában versenyezni szoktunk, de jó érzés újra itt lenni, szeretem ezt a pályát.

Mik az elvárásaid a mai nappal kapcsolatban?

- Természetesen a továbbjutás a célom, de rengeteg jó versenyző van itt, akikkel jó lesz megmérkőzni, és szeretném élvezni a versenyzést. 

- Szerinted kik lehetnek a mai nap esélyesei?

- A két dán srác nagyon jó formában van, ők ott lehetnek. Persze Kubera is nagy esélyes, de szerintem az egyik dán lesz a nyerő.

Nem sokat hallunk a norvég speedwayről mostanában. Tudnál mesélni arról, hogy mi a helyzet jelenleg nálatok?

- Azért nem lehet semmit sem hallani, mert szinte semmi sem történik. Van 4-5 csapat a ligában, 10-12 versenyző, a legtöbbjük viszont csak hobbiból motorozik. Sajnos haldoklik a sportág a hazánkban, és nem úgy tűnik, hogy ez az elkövetkező években változni fog. Van egy nagy tehetségünk, Mathias Pollestad, 17 éves, de nagyon ígéretes versenyző. Reméljük több hozzá hasonló lesz a jövőben.

David Bellego: 

- Versenyeztél már korábban itt, Nagyhalászon?
 
- Igen, 3 éve a SEC Challenge-en.

3 év hosszú idő, változott azóta a pálya?

- Nem igazán, a pálya továbbra is nagyon jónak tűnik. Nagyon kicsi pálya, fontos a jó start, mert, nehéz előzni.

- Kik a mai esélyesek?

- Nehéz ezt előre megmondani, mindig az adott futamban kell jól szerepelni. Aztán meglátjuk a 20 futam után ki hogyan áll. Természetesen a továbbjutás a célom, azért vagyok itt.

Milyen visszhangja volt Franciaországban a tavalyi sikereteknek a páros EB-n?

- Igazából semmilyen. Persze, akit érdekel a speedway, azok nagyon örültek neki, de Franciaországban ez egyáltalán nem felkapott, és elismert sportág, és nem hiszem, hogy ezen sokat változtattunk. De nagyon boldogok voltunk, hogy sikerült hazai közönség előtt nyerni, nem hiszem, hogy volt nagyobb siker korábban a francia speedway történetében. 

Milyen az utánpótlás-nevelés Franciaországban?

- Van ugye a francia bajnokság, ahol a fiatalok szóhoz jutnak, kipróbálhatják magukat versenykörülmények között, ami nagyon jó dolog, de egyelőre nehéz megmondani, hogy mi lesz ezekkel a 15-16 éves srácokkal. Időre van szükségük, meglátjuk mit tudnak adni ennek a sportnak.

@GoózGábor

Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi