FIM Long Track of Nations - Németország a világbajnok


Ma rendezték meg Herxheimban a hosszú pályás nemzetek harcát, melyet a hazai közönség örömére a német válogatott nyert meg. Ezen a versenyen újra láthattuk ebben a szakágban Erik Risst aki több éves kihagyás után hosszú pályán fantasztikus formában motorozott. A német kiválóság apja nyomdokain menetel tovább, hiszen Gerd Riss (édesapja) multivilágbajnok volt ebben a szakágban. Erik is több világbajnoki címmel rendelkezik, ám pár éve úgy döntött nem kíván  Long Track versenyeken részt venni. Ebben az évben viszont már januárban jelezte szándékát, hogy szívesen indul versenyeken ha lesz rá lehetősége. A mai napon a német válogatott oszlopos tagja volt, és a döntő futamban az ő győzelmének köszönhető, hogy Németországban újra világbajnok lett a hosszú pályás világbajnokságon.

Csapattársai Lukas Finhage valamint Max Dilger voltál, akik közösen ünnepelhettek a dobogó legfelső fokán. A verseny nagy meglepetései ismét a csehek voltak, akik már a legutóbbi Long Track of Nations viadalon is érmet tudták szerezni. Az évek múlásával már nem csak Josef Franc ér el kiemelkedő eredményeket ebben a sportban, hanem Martin Malek is felnőtt a nemzetközi megmérettetésre, amit a mai napon bizonyítani is tudott. Malek kiváló formában motorozott a herxheimi Stadionban és ő lett a csehek legeredményesebb motorosa. Josef Franc is jó formában teljesített futamaiban, stabilan hozta a pontokat, bár egy alkalommal kizárása került. A csehek harmadik számú motorosa Hynek Stichauer egy alkalommal kapott lehetőséget, de ettől függetlenül nem maradt pont nélkül és így mindhárman megérdemelték az ezüst érmet a mai napon.

A harmadik helyen a francia csapat végzett, bár el kell mondani, hogy az aranyat is megérdemelte volna a csapatuk húzó embere Mathieu Trésarrieu. A franciák igazi családi hangulatban vették részt ezen a derbin, de Mathieu kimagasló formában volt. Ez a forma viszont tanítható ebben a szakágban, ugyanis annyira könnyedén mozgott ezen a pályán, hogy csak ő egyedül 43 pontot szerzett a franciáknak. Ez azt jelentette, hogy az egész mezőnyben ő volt a legjobb motoros. Testvére az idősebbik Trésarrieu nem tudott olyan pont erős lenni mint öccse. Stéphane mindösszesen csak nyolc pontot tudott szerezni, míg a Trésarrieu klán legfiatalabb tagja Mathias Trésarrieu három futamban nyolc egységet szerzett. A legfiatalabb Trésarrieu egyébként Stéphane fia aki nemrég egyéni francia bajnoki címet szerzett nagybátyja Mathieu előtt.

Nem sikerült az érem szerzés a hollandok számára, pedig a verseny előtt nagyon esélyesek voltak rá. Mindenki arra számított, hogy a tavalyi egyéni világbajnok Romano Hummel jobb formában fog versenyezni, ám a mai napon csak egyetlen alkalommal sikerült futamot nyernie. Ettől függetlenül viszont nagyon szorgalmasan gyűjtögetni tudta pontjai számát, és ennek köszönhetően a hollandok legjobb vaspapucsosa lett. A nagy rutinnal rendelkező társa Theo Pijper sokkal jobb formát mutatott mint Hummel és iszonyatos magabiztosan motorozott.

Az ötödik helyen végzett brit csapatban a fiatal Zach Wajtknecht volt a legjobb pontszerző. Mondhatni ő volt az egyedüli motoros a csapatukban akik fel tudta venni a nagyok ellen a harcot. Nem ment a motorozás ezen a napon Chris Harrisnek akitől jóval többre számítottunk. A rutinos angol versenyzőnél még a csapat tartaléka James Shanes is több pontot tudott szerezni.

A tél folyamán a dánok egy remek projektben dolgoztak az egykori világbajnokal Erik Gundersennel együtt, de a legenda sem tudott most segíteni a dán csapaton akik végül a hatodik helyen fejezték be versenyüket. A legjobban Kenneth Kruse Hansen szerepelt aki 12 pontot tudott szerezni. Társa Jakob Buckhave 10 ponttal zárta ezt a napot.

A debütáló csapat számára inkább egy jó buli volt:

A lengyel válogatott számára ez a verseny debütálsásnak számít ugyanis eddig csapat versenyen soha nem szerepeltek ebben a szakágban. Volt már több lengyel hosszú pályás versenyen, de eddig a nagy legenda Tomas Gollob után csak Stanislaw Burza tette le a névjegyét egyéni eredményeivel a Rzeszówi két világbajnoki fordulón megszerzett dobogós helyeivel. Viszont ezen a versenyen látszott hogy a lengyelek számára nem volt ez a nagy pálya kedvező. A csapatukban Burza volt aki pontokat tudott itt-ott elcsipni, míg csapattársai aki egyébként már régen vissza vonult versenyzők csak a buli kedvéért vállalták ezt a megmérettetést. Mint tudjuk Marcin Sekula és Adam Skórnicki is jelen vannak napjainkban is a Speedway-Ben, ám mindketten edzői szerepben. Ennek ellenére nem lettek az utolsók, hiszen a finn csapat előtt tudták végezni.

A mezőny utolsó helyen a finn csapat végzett akik közül a Thero Aarnio csípett el pontokat. Őt a hagyományos speedwayből ismerjük és napjainkban a brit ligában szerepel eredményesen. A finnek csapatából hiányoztak az igazi nagy nevek ami valószínű valamilyen logisztikai problémának köszönhető volt. Sokkal jobb versenyzőik vannak a Long Track szakágban mint akik a mai világbajnoki döntőn kepvisélték az ezer tó országát.





Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi