SEC Challenge: Interjúk a verseny előtt

Portálunk tegnap a nagyhalászi SEC Challenge edzése után keresett meg néhány, az esélyesek között is számon tartott versenyzőt egy rövid interjú erejéig. A versenyzőknek ezúton is köszönjük, hogy készségesen álltak portálunk rendelkezésére!

Andzejs Lebedevs:

R.: Már jól ismered a nagyhalászi pályát. Milyen volt az edzés? Hogy látod az esélyeidet a mai versenyen?

A.L.: Minden jól ment, az itteni pálya remekül fel van készítve a versenyzésre. Az esélyeim? Mint bárki másnak, mindenki azért jött, hogy kvalifikálja a magát, és mindenki jó eséllyel száll harcba az első 5 hely megszerzéséért. Ez természetesen az én célom is a mai napon.

R.: A tavalyi éved rendkívül sikeresnek mondható. Sikerült megnyerned a SEC Challenge-et, állandó résztvevője voltál a SEC sorozatnak, és a Grand Prix-ban több fordulóban is rajthoz állhattál főversenyzőként. Te hogyan értékelnéd a tavalyi évet?

A.L.: A tavalyi évem történelmi volt. Szerettem volna jobb eredményeket elérni a SEC-ben, de az első 2 fordulóban sérülten kellett helyt állnom, lábizomsérüléssel bajlódtam. Aztán volt egy műtétem, volt egy 1 hónapos kényszerpihenőm. Aztán mire kezdtem jól érezni magam a motoron, és eredményeket elérni, addigra véget ért a bajnokság. A GP az egy új dolog volt számomra, meglepetésként ért, hogy főversenyzővé kellett előlépnem, és úgy érzem nem álltam készen rá teljes mértékben. Az első pár fordulóban nem is ment jól, aztán futamról-futamra váltam egyre magabiztosabbá, és az utolsó fordulóban megmutattam, hogy én is méltó ellenfele lehetek ezeknek a srácoknak.

R.: A Krosno csapata végre a lengyel Ekstraligában szerepelhet, az ottani szurkolók nagy örömére. Egyelőre az eredmények is jönnek a csapatnak, te is szorgosan gyűjtöd a pontokat hétről-hétre. Te hogyan érzed magad Krosnoban?

A.L.: Ez igazán különleges ennek a városnak, a Krosno még soha nem szerepelt az Ekstraligában. Ez egy kis város, és az ottaniaknak ez egy óriási eredmény. Azt hiszem a szurkolók elégedettek a csapattal, és remek érzés teltház előtt versenyezni. Ráadásul Krosno közel van Nagyhalászhoz, pár szurkoló pedig el is jött, hogy engem buzdítsanak, ez nagyszerű érzés. Egyébként nagyon jól érzem magam Krosnoban, jó emberek vesznek körül a csapatnál. Remélhetőleg sikerül jó eredménnyel zárnunk ezt a szezont, és jövőre is az Ekstraligában szerepelhetünk.

Antonio Lindbäck:

R.: Először jársz itt Nagyhalászban. Hogyan ment az edzés, milyennek érzed a pályát. Úgy láttam / hallottam, hogy van egy kis gondod a beállításokal.

A.L.: Igen, ez az első alkalom, hogy itt járok, és ez egy trükkös pálya, szinte egyfolytában kanyarodik, és nagyon nehéz belülről megállapítani, hogy gyors vagy-e vagy nem. Ennek ellenére elégedettnek érzem magam az edzés után, magabiztosnak éreztem magam a pályán, és elég gyorsnak éreztem a próbarajtjaimat is. De nagyon nehéz egy ilyen versenyen, mert ha elb@szod a startot, akkor nagyon nehéz dolgod van. Éppen ezért nagyon fontosak lesznek a jó startok, ezért egyeztettem gyorsan telefonon a tuneremmel, hogy meglegyen a megfelelő sebességem a rajtok után. Azt hiszem ezen a pályán minden versenyző egyenlő esélyekkel indul, ugyanolyan gyorsnak tűnik mindenki, szóval minden a jó rajton múlik majd.

R.: Már kétszer vonultál vissza a versenyzéstől. Mi hozott vissza?

A.L.: Ááá, imádom a Speedwayt, tényleg. Úgy éreztem, hogy még nem végeztem a profi pályafutásommal. Egy pár dolgot rendbe kellett tennem az életemben, mielőtt visszatérhettem volna. Most nagyon boldog vagyok, de természetesen az is fontos, hogy elkerüljem a bukásokat.

R.: Van még benned annyi, hogy újra a legmagasabb szinten versenyezz? Látsz esélyt arra, hogy újra a GP-ben szerepelj?

A.L.: Nem tudom… Ahogy most érzem magam, mindenképpen meg szeretném próbálni. Imádom a Speedwayt, jól érzem magam, elég erős vagyok. Ha megkapom az esélyt, mindenképpen élni fogok vele.

R.: Egy utolsó kérdés. Milyen a salakmotor helyzete Svédországban? Vannak tehetséges fiatalok?

A.L.: Jelenleg természetesen Lengyelország áll az élen az utánpótlás terén, de a dánok is nagyon feljövőben vannak, ahogy az angolok is. Jelenleg Svédország nagyon le van maradva, de remélem, hogy tudunk tenni valamit, hogy ezt megváltoztassuk. Esélyt kell adnunk a fiataloknak, hogy több versenyre jussanak el, és erősebb mezőnyben tudjanak fejlődni. Azt hiszem ez lenne a legfontosabb, de jelenleg elég nehéz feladatnak tűnik. De ez nem az én munkám, ez a svéd szövetség feladata.

Niels-Kristian Iversen:

R.: Most jársz először itt Nagyhalászban. Hogy ment az edzés, milyennek látod a pályát?

N-K.I.: Rendben van. Gyors, szinte köralakú pálya.

R.: Hogyan látod a mai esélyeidet?

N-K.I.: Azért jöttem, hogy nyerjek, ha nem hinnék benne, hogy képes vagyok rá, akkor nem is lennék itt.

R.: Szerinted képes lehetsz még visszakerülni a világelitbe? Látsz esélyt rá, hogy újra a GP-ben szerepelj?

N-K.I.: Nem tudom. Természetesen megpróbálom. Persze jó pár év eltelt, mióta utoljára ott szerepelhettem. Azóta nem annyira megy a versenyzés, mint szeretném. Meglátjuk, hogy sikerül-e kvalifikálnom magam, és, hogy elég jó vagyok-e, hogy helytálljak. De nem vágyom arra, hogy ott legyek, ha nem tudom felvenni a versenyt a többiekkel. Nem szeretném csak a helyet foglalni, azt szeretném, hogy egyenlő esélyekkel tudjak szembeszállni a riválisokkal. Nem tudom, hogy képes leszek-e erre. De ma itt vagyok, megpróbálok bejutni a SEC-be, ami természetesen egy nagyon kemény versenysorozat, de mégis egy lépcsőfokkal a GP alatt van. Most erre fókuszálok, megpróbálok ma továbbjutni, aztán meglátjuk mit hoz a jövő.  

R.: Milyen az élet a dán csapatnál mióta Nicki Pedersen a főnök? Miben különbözik leginkább Hans Nielsentől?

N-K.I.: Mint versenyző, leginkább próbálok magammal foglalkozni. De Nickinek természetesen vannak új ötletei és friss energiát hoz a csapathoz. Persze ez nem rossz dolog, a fiatalok tőle is sokat tanulhatnak. Az egész koncepcióhoz újfajta hozzáállást és lendületet ad.

Antti Vuolas:

R.: A tavalyi páros EB-n már megmutattad, hogy mire vagy képes ezen a pályán. Mire számíthatunk ma tőled?

A.V.: Remélem, hogy sikerül a tavalyihoz hasonló eredményt elérnem. Nagyon jól ment az edzés ma is, remélhetőleg ez ma pontokban is megmutatkozik, de nem szeretnék magamra semmilyen nyomást helyezni. Csak megpróbálom a legjobbamat nyújtani, és meglátjuk mire lesz elég. Számomra már az is nagy győzelem, hogy itt lehetek.

R.: Két finn versenyző is starthoz áll a mai SEC Challenge-en. Azt hiszem ez nagy eredmény a finn salakmotorozás számára.

A.V.: Azt hiszem ezt akár történelmi pillanatnak is nevezhetjük, hogy ketten is eljutottunk idáig. Remélhetőleg a finn himnusz is felcsendül a nap  végén.

R.: Mi a helyzet egyébként Finnországban a Speedway terén?

A.V.:  Nagyon nehéz helyzetben van a sportág. Nincs elég versenyző, pályákat zárnak be. Kellene egy kis lökés, hogy felkeltsük az emberek érdeklődését és remélhetőleg a mai egy ilyen alkalom lesz.

 R.: A Lublin U24-es csapatának tagja vagy. Mi a véleményed a lengyel U24-es bajnokságról?

A.V.: Nagyon jó, mert esélyt ad rengeteg versenyzőnek, hogy megmutassák mit tudnak. Enélkül néhányan talán soha nem kapnák meg az esélyt, hogy sikereket érjenek el ebben a sportban. 

R.: Dominik Kubera sajnálatos sérülése akár egy esély is lehet számodra. Sokan azt gondolják, hogy akár te is lehetnél a helyettese a felnőtt csapatnál.

A.V.: Nyilván örömmel vállalnám a feladatot, de természetesen nem a legszerencsésebb ilyen körülmények között megkapni az esélyt, hogy valaki megsérül. De ha megkapom az esélyt, élni fogok vele.

Grzegorz Zengota:

R.: Hogy ment az edzés, milyennek érzed a pályát?

G.Z.: Nem rossz, de még nem versenyeztem itt, szóval ez egy új tapasztalat számomra. De jól éreztem magam rajta, meglátjuk a versenyen mire leszek képes. Fontos, hogy eltaláljuk a beállításokat, és megtaláljam a helyes ívet a pályán az első futamban. 

R.: Nagyon kiegyenlített a mezőny, hogy látod az esélyeket?

G.Z.: Minden versenyző, aki itt van ma, remek képességekkel rendelkezik, szóval nem lesz egyszerű futamot nyerni. De jól érzem magam, gyors a motorom, és remélem hogy sikerül ma jó napot kifognom. Meglátjuk, most próbálok koncentrálni, és pihenni a verseny előtt. Tudom, hogy csak 5 versenyző jut tovább ma, szóval nem lehet sokat hibázni. Minden futamban 100%-osan kell koncentrálni. De készen állok, a nap végén meglátjuk mire lesz ez elég.

R.: Úgy tűnik, hogy újra a legjobb formádban vagy a súlyos lábsérülésed után. Hogyan élted meg a sérülés utáni időszakot?

G.Z.: Nagyon hosszú és nehéz volt volt, napokig, hetekig, hónapokig. Elsőként a normál életbe való visszatérés volt a fontos, nem a versenyzés, mert még fiatal voltam, csak arra gondoltam, hogyan fogok boldogulni az életben a karrierem után. A család, a gyerekek sokkal fontosabbak, mint a Speedway. Az első időszakban csak ezek a gondolatok jártak a fejemben. A rehabilitáció után viszont csak a visszatérésre gondoltam, hogy megpróbálok újra motorra ülni. Végül sikerült, és láttam, hogy még mindig képes vagyok rá. Fontos volt ez számomra, mert az életem nagyon megváltozott. 

De most már az életem visszatért a régi kerékvágásba, mindent ugyanúgy csinálok, mint a sérülésem előtt. Lépésről lépésre haladok, próbálok folyton javulni. Örülök, hogy a sérülést magam mögött tudhatom végre. Most van időm a sportra, a csapatomra, hogy minden részletre odafigyeljek, legyen szó akár a motor apró alkatrészeiről, ettől pedig én is jobb versenyző leszek. Szeretnék köszönetet mondani a lengyel szövetségnek, hogy esélyt adtak nekem, és hittek bennem. Ez a mai verseny is egy újabb lépcsőfok lehet ahhoz, hogy jobbá és jobbá váljak. Harcolni fogok ma, meglátjuk mire leszek képes. Egy biztos, hogy más versenyző vagyok most, mint a sérülés előtt. Mentálisan nagyon erősnek érzem magam. Az életben minden egyes nehézségből tudsz valamit tanulni, amit később a javadra fordíthatsz.

                                                                                                                                        @Goóz Gábor


Post a Comment

Írd le véleményed a témával kapcsolatban. További kellemes böngészést kíván a speedwaylive.org szerkesztő csapata!

Újabb Régebbi